Inostrani vlasnici "Vijesti" pisali Đukanoviću: Opet raspirujete progon novinara

Oni još jednom pozivaju Đukanovića da prekine kampanju zastrašivanja medija
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2014. 18:02h

Direktor američkog Investicionog fonda za razvoj medija (MDIF) Harlan Mandel i član Borda austrijske Štirija grupe Klaus Švajghofer poslali su prekjuče novo pismo premijeru Milu Đukanoviću kako bi “izrazili ozbiljnu zabrinutost” zbog njegovog istupa u parlamentu prošle sedmice. Oni su ocijenili da bi Đukanovićeva optužba da nezavisni mediji pripadaju „medijskoj mafiji koja manipuliše berzom i koja je umiješana u reketiranje, “dodatno zapaliti već opasan ambijent za novinare”.

“U odgovoru na pitanje poslanika Pozitivne Crne Gore Mladena Bojanića o Vladinom finansiranju dnevnog lista 'Pobjeda' i vaših prethodnih komentara u kojima tvrdite da postoji mafija nezavisnih medija, Vi ste 27. marta kazali da je vlada veoma odlučna da se obračuna sa 'medijskom mafijom koja misli da preko naslovnica novina reketira ljude i kompanije' i 'koja misli da može da utiče na berzu i da po tom osnovu stiče bogatstvo'. Takođe ste rekli: 'Brzo ćemo vidjeti ne samo šta je ko činio u ovom, nego i šta je činio u prethodnom vremenu'. Kao što smo konstatovali u našim pismima od 6. januara 2014. i 20. novembra 2013, provokativne opaske poput ovih doprinose sve opasnijem ambijentu za novinare. Poslije prošlogodišnje serije zapaljivih komentara i blaćenja odmah je uslijedilo nasilje, uključujući bombaški napad na redakciju 'Vijesti', nasilni napad na novinarku 'Dana' i paljenje vozila 'Vijesti'”, ukazali su čelnici kompanija koje su većinski vlasnici “Vijesti”.

Dodaje se da sada Đukanović, pozivom na 'obračun' priziva i “nasilje i fabrikovane optužnice bazirane na neosnovanim optužbama kojima ste mahali pred parlamentom”.

“Tajming Vaših nedavnih neodmjerenih i netačnih optužbi sugeriše da su one reakcija na iznošenje optužbi za korupciju protiv Vas koje su objavile 'Vijesti' prethodnog dana. 'Vijesti' su 26. marta otkrile da američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu, koja isražuje navodnu korupciju tokom priprivatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine, tvrdi da je Vaša sestra, Ana Kolarević, primila mito u Vaše ime u vezi sa kupovinom dionica. Te optužbe su iznijete u američki sudskim dokumentima”, ističe se u pismu.

TV Vijesti, Daniela Vranković

Čelnici MDIF-a i Štirija grupe još jednom pozivaju Đukanovića da prekine kampanju zastrašivanja medija, uključujući upotrebu zapaljivog govora i klevetničkih tvrdnji protiv onih koji kritikuju vladu: “Pozivamo Vas i da prestanete sa ohrabrivanjem gonjenja nezavisnih medija na osnovu fabrikovanih optužbi. Ponovo ističemo našu zabrinutost da ako tako ne uradite, samo je pitanje vremena kada će neki nezavisni novinar ili vlasnik medija biti ubijen”, zaključuje se u pismu Mandela i Švajghofera.

Kopije pisma poslate su i potpredsjedniku Evropskog parlamenta Otmaru Karasu, austrijskom kancelaru Verneru Fajmanu, vicekancelaru Mihaelu Spindelegeru, ministru spoljnih poslova Sebastijanu Kurtzu, austrijskom ambasadoru u CG Johanu Frolihu, američkoj ambasadorki Su Kej Braun, šefu delegacije EU Mitji Drobniču i Valdemaru Figaju, v. d. šefa misije OEBS u Crnoj Gori.

Bonus video: