Nikšić: Performansom "Čekajući dekana" izrazili nezadovoljstvo

“Kako stvari stoje ništa se neće promijeniti ni za još 50 godina. Pričaju o modernizaciji, a učionice bez grijanja..."
182 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2014. 19:31h

Iako je bilo najavljeno da će studenti sa svih odsjeka Filozofskog fakulteta u Nikšiću, potpomognuti profesorima, izvesti performans pod nazivom “Čekajući dekana” u holu je samo njih dvadesetak sa studijskih programa za crnogorski i srpski jezik i južnoslovenske književnosti i dvije profesorice, Tatjana Bečanović i Nada Tomović, iskazalo nezadovoljstvo uslovima studiranja.

Okupljeni studenti su fakultetu jubilej, 50. godina rada, “čestitali” parolama “Gdje su naše pare”, “Vi koji ulazite ostavite svaku nadu”, a tu je bila i video prezentacija kojom su željeli da pokažu da se za 50 godina nije promijenilo ništa.

TV Vijesti, Darko Bulatović

“Kako stvari stoje ništa se neće promijeniti ni za još 50 godina. Pričaju o modernizaciji, a u učionicama koje su užasnom stanju, bez grijanja, pune vode, nemamo internet. Ovakvih učionica ima samo možda u Avganistanu, mada vjerujem da je i njihov fakultet savremeniji”, kazao je Željko Radulović sa odsjeka za crnogorski jezik i pokazao kutije raznih ljekova koje su im, kako reče, neophodne za boravak na fakultetu.

"Neće se ništa promijeniti": Radulović

Izostanak ostalih studenata i profesora objasnio je strahom od dekana i rektora.

Radulović je kazao da je odsjek za crnogorski jezik diskriminan, počev od učionica i”raspalih klupa”.

Ksenija Rakočević, specijalizant na odsjeku za crnogorski jezik, kazala je da izgleda samo njene kolege imaju hrabrosti da otvoreno kažu kakvo je stanje na fakultetu.

Prodekan za nastavu doc. dr Goran Barović kazao je da upravu fakulteta niko nije obavijestio za performans i da su uvijek spremni da razgovaraju sa studentima.

„Moguće je da su u pravu za dosta stvari, ali rukovodimo se time da to što imamo mi im i pružamo. Uslovi na fakultetu su isti za sve. Kada ima grijanja imaju ga svi, uklapamo se sa studentskim domom i prema mogućšnostima pokušavamo rasporediti dane grijanja”, kazao je Barović.

Prodekan za nastavu doc. dr Goran Barović kazao je da upravu fakulteta niko nije obavijestio za performans

Što se tiče organizacije nastave, Barović je kazao da svaki profesor drži predavanje onako kako smatra da treba, i da za neke predmete nema nastavnih pomagala pa se časovi drže na klasičan način.

“Od prošlog proljeća Rektorat je preuzeo finansije Filozofskog fakulteta i određuje svaki novčani transfer Fakultet je po tom pitanju nenadležan. To će u budućem periodu biti vraćeno posebno kada se zna da sledeći mjesec ide u pravcu izbora novog dekana i novog rukovodstva, pa će vjerovatno novo rukovodstvo u budućem periodu imati pravo da raspolaže tim sredstvima”, kazao je Barović.

Studenti koji su organizovali performans nadaju se da će se sa novim rukovodstvom na fakultet vratiti i “izgubljena nada u bolja vremena”.

Galerija

Bonus video: