Podgorička skupština - jedni je poštuju, za druge je simbol nestanka Crne Gore

Na koji način će se učestvovati u predstojećim programima obilježavanja 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Boke u Herceg Novom, Budvi, Kotoru i Grblju još se spekuliše
299 pregleda 197 komentar(a)
Proslava Podgoričke Skupštine, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Proslava Podgoričke Skupštine, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 05.11.2018. 18:08h

Sjutrašnjom svečanom akademijom u novskoj dvorani "Park" počeće obilježavanje 100. godišnjice Podgoričke skupštine.

Za jedan dio Crne Gore, događaj vrijedan divljenja i poštovanja, za drugi simbol nestanka crnogorske državnosti i imena.

Još od proljetos krenule su tenzije, a u zadnjih mjesec kulminiraju.

Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja u atmosferi naraslih strasti je i bezbjednosno, iako je vlast do sada više nametala dilemu: da li takve skupove uopšte dozvoliti?

Tako su i neki potencijalni gosti iz Srbije proglašeni nepoželjnima.

Na koji način će se učestvovati u predstojećim programima obilježavanja 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Boke u Herceg Novom, Budvi, Kotoru i Grblju još se spekuliše.

U Novoj srpskoj demokratiji (NSD) i Demokratskoj narodnoj partiji (DNP), koji podržavaju ove proslave, ističu kako ove manifestacije nijesu usmjerene ni protiv koga, a posebno ne protiv crnogorske državnosti.

"Sigurno nećemo dozvoliti ni da se nama zabrani pravo na naše mišljenje, naš stav i vrednosni sud vezano za 1. decembar 1918. Mislim da najzad u Crnoj Gori treba da zaživi mišljenje, poštovanje razlike mišljenja, ukoliko želimo da zabranimo mišljenje drugog onda Crna Gora klizi u diktaturu", istakao je Milan Knežević, predsjednik DNP.

U vladajućoj Demokratskoj partijs socijalista (DPS) kažu kako za sada ne žele da komentarišu obilježavanje vijeka Podgoričke skupštine.

Njihov koalicioni partner, Liberalna partija (LP), nema, međutim, problem da saopšti stav.

"Mnogo je ljudi ogorčeno zbog toga u Crnoj Gori, ali u svakom slučaju treba puštiti, a i ona druga strana koja slavi tu tzv. Podgoričku skupštinu mora imati obzira da do kraja ne povređuje osjećanja ostalih građana Crne Gore", kazao je Andrija Popović, lider LP.

Centralna proslava je u Budvi u srijedu, a okupljenima bi video-linkom trebalo da se obrati pisac Matija Bećković.

Prije nekoliko dana objavljeno je da je njemu i još trojici srpskih intelektualaca, zbog ruženja slike Crne Gore i potencijalnog narušavanja bezbjednosti zabranjen ulazak u Crnu Goru, ali se ispostavilo da su nepoželjni. Šta god to značilo.

Izvjesno je da će na budvanskom skupu govoriti bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović, a gost će biti i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Kako saznaje Televizija Vijesti, dolaze neki funkcioneri i poslanici iz Srbije i Republike Srpske.

Mika Tadić Mijović iz Centra za istraživačko novinarstvo ne dovodi u pitanje pravo na iskazivanje mišljenja, ali pita kome ovakve manifestacije idu u prilog.

"Svako ima pravo na miran način da izrazi svoje mišljenje, tako da mislim da treba podržati pravo svih, osim ako se ne širi mržnja i ne potpiruje nasilje. Dakle, drugo je pitanje kome ustvari ovakve proslave uopšte trebaju, da li te proslave trebaju ekstremnim polovima naše političke scene, prije svega mislim na DPS, koja nas uvijek plaši nekom ugroženom državom", kazala je Tadić Mijović.

I Marko Vešović, novinar dnevnog lista "Dan" kaže da svako ima pravo da obilježava istorijske događaje za koje smatra da su značajni.

"E sad, od toga praviti neku političku instrumentalizaciju, kako od strane vladajuće strukture, koja nameće izrazito negativnu i agresivnu kampanju, tako i od strane pojedinaca unutar ovog što se zove opozicioni blok, ni to nije u redu, istoriju treba prepustiti istoričarima.

Osim u Boki, proslave su najavljene i u Beranama i Podgorici. A politiari vjeruju da ne nose bezbjednosni rizik.

"To je slavljenički događaj i nikome ne pada na pamet da izaziva bilo kakve incidente sa ove strane organizatora, slavljenika", kazao je Milutin Đukanović (NSD).

"Vjerujem da neće doći do problema, vjerujem da će država pokazati svoju snagu", kazao je Popović.

Rizika, vjeruje Tadić Mijović, nema ni po crnogorski suverenitet.

"Ako ova država ne može da izdrži proslavu 100-godišnjice, ne znam ni ja više čega, onda ne znam da li uopšte treba da postoji", kazala je ona.