Nusret Kalač, najdugovječniji gradonačelnik u Crnoj Gori

Opozicija mu zamjera što su za njegovog mandata propala brojna rožajska preduzeća. Kalač međutim poručuje da će se i na narednim lokalnim izborima kandidovati za gradonačelnika
51 pregleda 52 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2014. 20:10h

Rožajci mladji od 20 godina znaju samo za jednog predsjednika opštine. Više ih nije ni bilo. Skoro dvije decenije Nusret Kalač ne mijenja fotelju. Za to je, kako sam kaže, zaslužna njegova odgovornost prema građanima, ali i podrška Demokratske partije socijalista.

"I partija i ja trajemo toliko u Rožajama i meni je to drago i zadovoljstvo, a pogotovo što sam nosilac koncepta neke građanske opcije koja u jednoj specifičnoj sredini toliko dugo traje", kaže Nusret Kalač, predsjednik opštine Rožaje.

"Sve što je imalo privrede uništeno je. Od sedamnaest privrednih subjekata nijedan nije u životu", kazao je Husein Kurtagić, iz Bošnjačke stranke Rožaje

Pošto se nalazi na granici sa Kosovom i Srbijom, umjesto da je među bogatijim, rožajska opština je najsiromašnija, kaže Meta Kuč, iz rožajskog SDP-a.

"Došla je kao Somalija", dodaje on.

"Sve što je imalo privrede uništeno je. Od sedamnaest privrednih subjekata nijedan nije u životu", kazao je Husein Kurtagić, iz Bošnjačke stranke Rožaje.

To propadanje Kalač dovodi u vezu sa raspadom bivše Jugoslavije i zato od građana traži da se umjesto proslosti okrenu budućnosti.

"U Rožajama se treba posvetiti onome što je naša budućnost - razvoj malih i srednjih preduzeća.To je realnost u Rožajama i Rožaje i Rožajci moraju da shvate tu realnost i da se toj realnosti prilagode", rekao je Kalač.

TV Vijesti, Boban Obradović

Za njega je realnost i njegova nova kandidatura za predsjednika opštine. Tvrdi da ima rezultate koji ga preporučuju za to.

"U ovom vremenu sam zadovoljan što smo uspjeli da u infrastrukturnom smislu promijenimo gradsko područje, što je vidljivo za svakog dobronamjernog građanina opštine Rožaje i svakog onog koji dođe sa strane".

Dobronamjerni ili ne, Rožajci dvije decenije ne znaju kako bi iste lokalne probleme riješio neko drugi. Sami su sve vrijeme birali istog čovjeka što i nije neko iznenađenje ako se ima u vidu da je Rožaje najjače uporište DPS-a u Crnoj Gori. U tom gradu opozicija na državnom nivou praktično ne postoji jer su svi odbornici iz tri vladajuće partije DPS-a, SDP-a i Bošnjačke stranke, ali DPS ovdje vlada sam.

Rožajski glasovi bili su presudni i na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima kada je zahvaljujući njima, Filip Vujanović pobijedio Miodraga Lekića. A hoce li Kalač i na narednim izborima biti kandidat za prvog čovjeka grada, odlučiće glavni odbor DPS-a.

Bonus video: