Izbori na proljeće

Lekić: DF samostalno u svim opštinama

On je kazao da su u DF-u utvrdili jasna opredjeljenja povodom izbora na proljeće, ali da treba sačekati rezultate rada parlamentarnih tijela o izmjenama izbornih zakona
120 pregleda 48 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2019. 14:34h

Demokratski front (DF) nastupiće samostalno na lokalnim izborima koji će u 11 crnogorskih gradova biti održani na proljeće, najavio je lider Miodrag Lekić, ocjenjujući da opozicija ima šansu da pobijedi u većini opština, među kojima je posebno važna Podgorica.

Lekić je kazao da su izbori u Glavnom gradu posebna šansa opozicije, jer se radi o većoj sredini gdje, kako je rekao, klasične manipulacije vlasti teže funkcionišu.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

On je kazao da, pod pretpostavkom da će, kako je naveo, vladajuća partija prestati da sabotira i opstruiše rad na izmjeni izbornih propisa, DF na proljećnim izborima pojaviti samostalno, sa veoma širokom i snažnom unutrašnjom koalicijom.

"To znači da će se u DF-u pored njegovih unutrašnjih konstituenata naći široke građanske grupacije, nezavisne ličnosti, vijeće penzionera, sindikalisti, studenti, moguće lokalne partije itd. Shodno našoj osnovnoj ideji unutrašnjeg pomirenja u Crnoj Gori sastav naše koalicije će biti u mogućoj mjeri i multuetničkog karaktetra" , rekao je Lekić.

On je kazao da su u DF-u utvrdili jasna opredjeljenja povodom izbora na proljeće, ali da treba sačekati rezultate rada parlamentarnih tijela o izmjenama izbornih zakona.

"Konkretne rezultate o tom važnom pitanju očekuje i domaća javnosti, ali i Evropska unija (EU). Zajedno čekamo pravni i politički rasplet afere Snimak. Zadivljujućoj kreativnosti izbornih prevara vladajuće stranke se mora jednom stati na kraj. Jedino tako učestvovanje na izborima može imati smisla", ocijenio je Lekić.

Prema njegovim riječima, sa modelom DF-a, koji će u međuvremenu još više biti osnažen, taj savez je na poslednjim parlamentarnim izborima postigao odličan rezultat stvorivši uslove za promjenu vlasti u Crnoj Gori.

"Te promjene su tada spriječene neočekivanim hitanjem manjih partija da se pridruže Demokratskoj partiji socijalista (DPS), iako se radilo o strankama čije je biračko tijelo važilo za opoziciono težeći ekonomskim, političkim promjenama i kraju kriminalu i korupciji u Crnoj Gori", rekao je Lekić.

Upitan kako procjenjuje šanse opozicije na proljećnim izborima, Lekić je kazao da je politička geografija u Crnoj Gori je dosta različita i da treba imati u vidu i etničke specifičnosti opština, dijelom objektivno uslovljene, a većim dijelom, kako je rekao, potencirane pogrešnom i manipulatorskom politikom vladajuće elite – podijeli pa vladaj.

"Ta nezrela politika već daje štetne rezultate, dugoročno gledano sa još težim posljedicama. Kada se doda i različiti stepeni socijalne dramatičnosti u Crnoj Gori sve to zajedno ide u prilog onima koji ciničnom demagogijom i zloupotrebama državnih resursa dobijaju izbore", smatra Lekić.

Ipak, kako je rekao lider DF-a, ako izborni uslovi budu elementarno regularni, ako se spriječi korišćenje državnih resursa za partijske interese, opozicija ima izglede da pobijedi u većini opština, među kojima je posebno važna Podgorica.

On je rekao da u prilog tome govori i činjenica da, iako u neregularnim uslovima, opozicioni predsjednički kandidat, pored pobjeda u Nikšiću, Herceg- Novom, Kotoru, pobijedio i u opštinama u kojima će se uskoro biti održani izbori, Baru, Podgorici, Danilovgradu, Pljevljima, Kolašinu, Plužinama, Žabljaku, Beranama (bez Petnjice).

Na pitanje da li je bilo novih razgovora sa Žarkom Rakčevićem i koliko je realno da Forum 2010 bude u koaliciji sa DF-om, Lekić je rekao još nijesu definisani modalitete njihove saradnje.

"Sve će zavisiti od naših daljih razgovora, a dijelom i zbog organizacionih planova Foruma koji je još nevladina organizacija. U ovom trenutku, postoje izgledi za oblike saradnje, a o konkretnim modalitetima bih mogao nešto reći drugom prilikom", rekao je Lekić.

"Sarađivaćemo sa onim strankama za koje niko nije u dilemi da li su protiv DPS ili da li možda planiraju savezništvo sa tom partijom u nekom njima poznatom terminu"

On je kazao da DF i Forum ne moraju u svakom detalju dijeliti identične poglede, ali da ih snažno objedinjuje jaka kritička pozicije prema teškim promašajima crnogrske vlasti.

"Mislim na oligarhijsko klanovsko vođenje zemlje, ekonomski sunovrat države, bezumna zaduživanja, pljačku resursa, korupciju i kriminal – konačno otpor izgrađivanju pravne države i demokratski kontrolisanom društvu. Dijelimo poglede i o imperativu formulisanja racionanog izlaza iz duboke političke, ekonomske, kulturne krize u zemlji", rekao je Lekić.

On je kazao da su u DF-u spremni da nakon izbora sarađuje sa partijama i koalicijama koje budu jasno pokazale da su istinski opozicione.

"Drugim rječima, sarađivaćemo sa onim strankama za koje niko nije u dilemi da li su protiv DPS ili da li možda planiraju savezništvo sa tom partijom u nekom njima poznatom terminu", rekao je Lekić.

Na pitanje kako procjenjuje šanse opozicije na izborima u Podgorici, gdje će samostalno nastupiti DF i Socijalistička narodna partija, a Pozitivna u koaliciji sa SDP, Lekić je kazao da uporedni pokazatelji potvđuju da broj kolona nije uvjek odlučujući.

"Na prethodnim lokalnim izborima u Podgorici nastup u jednoj koloni je dao loše rezultate. U ovom trenutku mnogo je bitnije da se stvore makar elementarni uslovi za regularne izbore", smatra Lekić.

Upitan da li će on biti kandidat DF za gradonačelnika Podgorice, Lekić je kazao da je rano za isticanje kandidata.

"Meni svakako čini čast da sam na predsjedničkim izborima, uprkos dokazanim manipulacijama vladajuće stranke, ubjedljivo porazio tadašnjeg i sadašnjeg potpredsjednika DPS-a", rekao je Lekić.

"Podgorica iz više razloga zaslužuje kulturnu ličnost na čelu grada, između ostalog, i da bi se kompezirao prethodni jako uočljiv deficit upravo na tom planu"

On je kazao da ko god bio kandidat opozicije za gradonačelnika glavnog grada, ta ličnost pored stučnosti mora imati i širu ličnu kulturu inajmanje iz dva raloga.

Prvo, kako je rekao Lekić, da Podgorica pored evidentnog materjalnog uspona svježim i orginalnim idejama ostvari jaku kulturnu dimneziju – kako prostornog ambijenta tako i formama modernog, kulturnog života.

"Drugo, Podgorica iz više razloga zaslužuje kulturnu ličnost na čelu grada, između ostalog, i da bi se kompezirao prethodni jako uočljiv deficit upravo na tom planu", rekao je Lekić.

Komentarišući koaliciju Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne za izbore u Podgorici, Lekić je ocijenio da su socijaldemokrate u proteklom periodu imali veliku šansu da naprave otklon od DPS-a.

On je ocijenio da je SDP imao mogućnost da spriječi, kako je rekao, ponavljanje teških korupcionaških afera visokih eksponenanta vlasti, da omogući njihovo pojedinačno i grupno sankcionisanje, a na koje su socijaldemokrate i posebno njhov lider Ranko Krivokapić javno i ubjedljivo ukazivali.

"Izostala je njihova hrabrost, možda unutrašnje jedinstvo, da sasvim legalno započne istinsko izgrađivanje pravno utemeljenog, demokratskog, javno odgovornog društva", ocijenio je Lekić.

Kako je rekao, tretiranjem neophodnih promjena samo verbalno, pritom ostajući stub vlasti a time i direktni saučesnik ekonomskog sunovrata i korupcije koje sam kritikuje, SDP je preuzeo veliku javnu odgovornost.

"Evo ovih dana se nastavlja nacionano sramna rasprodaja naših dragulja Svetog Stefana, Kraljičine plaže, Miločera. Čak uz ponižavajuće obrazloženje da ako to ne uradimo slijede nam kazne na međunarodnim sudovima", naveo je Lekić.

On smatra da će SDP "nažalost i po običaju, sve to na kraju aminovati".

"Da ne govorimo o novoj, valjda poslednjoj fazi pljačke KAP-a, sa dugovima i međunarodnim tužbama i odštetama koje nas čekaju", rekao je Lekić.

On nije htio da komentariše, kako je kazao, izbor Pozitivne kao opozicione partije za koaliciju sa partijom vlasti, koja je duboko odgovrna za stanje u zemlji.

"Ako se iza svega toga krije nešto pozitivno za crnogorsko društvo, što nisam u stanju da vidim, obradovaću se tome", rekao je Lekić.

Komentarišući činjenicu da je ta koalicija obrazložena kao državotvorna, Lekić je rekao da se potpredsjednik DPS Svetozar Marović, odmah pobunio rekavši da su on i njegova partija državotvorni.

"Istina nije ulazio u to za koju se sve države propagandno zalagao u poslednjih četvr vijeka koliko je na vlasti", rekao je on.

Lekić smatra da se, ako se ostave po strani, kako je rekao, tragikomične dimenzije aktuelne utakmice ko je sve državotvoran u uslovima aktuelne pljačke državnih resursa nameće tema, odnosno, da treba imati ozbiljne rezerve prema ideologizaciji države.

On je rekao da istorija uči da su crnogorski građani pretrpjeli dosta muka u ime demagoških, apstraktnih, kultova viših ciljeva – države ove ili one, ideologija, partija i slično.

"Naši članovi koalicije a i ja lično imamo redovne kontakte sa predstavnicima međunarodne zajednice"

"Ukratko, u najnovijem istorijskom ciklusu Crna Gora se vratila kući, njeni građani legitimno imaju različite percepcije života u prethodnim državno pravnih statusima, ali ogromna većina danas želi da se sadašnja kuća provjetri, očisti, da se u njoj ugodno i dostojanstveno živi", kazao je Lekić.

On je ocijenio da to treba svima bude zajednički cilj, a ne nastavak ideologizacije države, nacije itd, jer, kako je rekao ako prevladaju nove ideološke magle, građanima se ne piše dobro.

"U takvom uslovima nećemo živjeti sa istinom, a može se računati, umjesto izgrađivanja uredne i dostojanstvene kuće, na samozvano pravo korumpiranih likova da budu na čelu države, pa i da im se za života, uz pomoć plaćene propagande, učini i da su istorijske ličnosti", rekao je on.

Na pitanje da li rezultat lokalnih izbora može uticati i na vanredne parlamentarne, on je ocijenio da bi na vanredne parlementarne primarno treba da utiču, kako je rekao, dokazane prethodne izborne krađe, sa materjalnim dokazima koji su kulminirali u sferi Snimak.

"Ako se tome dodaju teška ekonomska situacija, činjenice, valjda poznate svima, da korupcija i kriminal na visokom nivou još nemaju pravne epiloge – sve su to razlozi za vanredne izbore. Svakako, da i lokalni izbori, posebno u Podogrici mogu dovesti do ubrzanja u tom pravcu", rekao je Lekić.

Na pitanje kako komentariše ocjene nekih analitičara da je DPS nadmoćniji od DF na međunarodnom planu, Lekić je rekao da su u tom savezu, otvoreni za kritike, naročito ako su one utemeljene.

"Naravno da nećemo dati značaj onim analitičarima koji poistovjećuju ozbiljnost spoljne politike sa njihovim aktivnostima za izmoljavanje grantova tj. novca stranih država za projekte", kazao je lider DF-a.

Lekić je naveo da u tom savezu uvažavaju značaj spoljno političkih aktivnosti i postignutih rezultata na tom planu.

"Naši članovi koalicije a i ja lično imamo redovne kontakte sa predstavnicima međunarodne zajednice. Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose je iz DF-a. Mi ćemo nastaviti da ozbilno i argumentovano saopštavamo naše analize o stanju u Crnoj Gori, bez da nekoga molimo da vidi ono što može da vidi", rekao je Lekić.

On je kazao da po prirodi stvari Vlada i članovi vladajućih ekipa imaju više međunarodnih kontakata, ali da oni to očigledno zloupotrebljavaju i to na više načina.

"Koriste diplomatsku mrežu, dominantno konstruisanu na partijsko, klanovsko, nepotističkoj osnovi za propagandu u korist vlasti, a protiv opozicije, zaboravljajući da su tamo da bi zastupali interese zemlje", rekao je on.

Lekić je ocijenio da Vlada u dužem periodu troši ogorman novac poreskih obveznika na lobiste za propagandu, najčešće za zakazivanje međunarodnih susreta premijera Mila Đukanovića. "Ne bi li se tim protokaolarno tehničkim susretima kompenzirala njegova neslučajno loša reputacija u inostranstvu", kazao je Lekić.

On je rekao da predstavnici DF-a imaju redovnu saradnji sa predstavnicima Evropske unije.

"Ne vjerujemo da će EU dozvoliti da je građani dožive kao nekoga ko legalizuje divlju gradnju, svakako mislim na političko – korupcionašku divlju gradnju, u Crnoj Gori", rekao je on.

Lekić je poručio da doprinos približavanju Crne Gore Evropskoj uniji, neophodne reforme u tom pravcu, ostaju spoljno politički priorite DF i da će u tom savezu nastaviti ozbiljno dijelovanje na spoljno političom planu.

Galerija