Talentovani srednjoškolci na Ljetnjoj školi nauke

Izučavaju sedam oblasti - fiziku, hemiju, matematiku, biologiju, medicinu, astronomiju i elektroniku
62 pregleda 0 komentar(a)
Ljetnja škola nauke, Foto: Screenshot (Youtube)
Ljetnja škola nauke, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 09.08.2018. 18:28h

Učenica prvog razreda podgoričke Gimnazije, Ksenija Belada, na Ivanovim koritima pohađa Ljetnju školu nauke. Ona i još 30 srednjoškolaca gladni su novih saznanja.

"Ja baš volim nauku, ali mi u školi izučavamo samo neke osnove i meni se ovdje najviše dopada to što učimo mnogo više stvari koje ne postoje u školi. Ja volim da kažem da je matematika u svemu, a najviše volim geometriju", kaže Ksenija.

Za gimnazijalku Mariju Ostojić, najzanimljiva je biologija.

"Pruža drugačiji pogled na živi svijet koji nas okružuje i na nas same, odnosno da na neki način zavirimo u živi svijet, šta nas to izgrađuje, šta nas to pokreće, kako se odvijaju svi ti procesi..."

Ovu školu nauke, 11. po redu, organizovala je Fondacija za promociju nauke - PRONA. Izučavaju sedam oblasti - fiziku, hemiju, matematiku, biologiju, medicinu, astronomiju i elektroniku.

"Svaki radni dan je koncipiran tako da polaznici imaju ukupno četiri sata radionica za... to su ustvari radionice iz onih oblasti za koju su se oni prijavili. Ostalo vrijeme imamo gostujuće predavače, tako da oni svi zajedno slušaju predavanja interesantna iz različitih oblasti",kaže Marija Vojinović iz fondacije PRONA.

Mladi zahtijevaju drugačiji pristup, ne samo knjigu, već dosta prakse i timskog rada.

"Mi se trudimo sada pošto radimo teoriju vjerovatnoće da to što više povežemo sa stvarnim životom, radimo slučajne šetnje i finansije i tako to", kaže Ksenija.

"Učimo i jedni od drugih što se meni posebno sviđa, zato što smatram da da pored ličnih ambicija, da se kroz taj timski rad ostvaruju najveći uspjesi", dodaje Marija.

Za Kseniju je nevjerovatno da vlada mišljenje da je matematika bauk.

"Ja to ne gledam tako, ja sam od malih nogu zavoljela matematiku, mislim da je sve u velikom radu i trudu i ako ako neko radi redovno, ako se trudi od početka, sve može da se postigne"

Ciljeve je potrebno postaviti visoko. I vjerovati u njihovo ostvarenje.

"Mene najviše privlači genetika, sad ne znam da li ću tome da se posvetim, ali volim i medicinu", kaže Marija, dok je Kseniji najveći san da ode na Kembridž.

Bonus video: