Izbori u Ulcinju: DPS osvojio devet, Forca osam mandata

Na izborima u Ulcinju bez pobjednika, DPS daleko od većine za vlast iako je prvi put od uvođenja višestranačja najjača partija u tom gradu
134 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2014. 19:42h

Demokratska partija socijalista(DPS), prvi put od uvođenja višestranačja, na vanrednim loklanim izborima u Ulcinju osvojila je najveći broj mandata, ali za formiranje većine od 17 odbornika moraće tražiti podršku vjerovatno dvije partije.

Prema preliminarnim rezultatima, DPS je osvojio devet mandata, Forca osam, koalicija “Zajedno za budućnost Ulcinja” koju čine Demokratska partija (DP), Perspektiva i Demokratski savez u Crnoj Gori (DS) sedam.

TV Vijesti, Ana Popivoda

Demokratska unija Albanaca (DUA) osvojila je tri, dok će Pozitivnu i Socijaldemokratsku partiju (SDP) predstavljati po dva odbornika, a Socijalističku narodnu partiju (SNP) i Demokratski front (DF) po jedan.

Dvočlana vladajuća koalicija je moguća samo u slučaju dogovora DPS-a i Force, što je malo vjerovatno. Veća je vjerovatnoća da DPS traži većinu u lokalnom parlamentu sa koalicijiom koju predvodi Fatmir Đeka, plus DUA ili SDP.

DPS će imati dva mandata više nego u prethodnom sazivu parlamenta. Ona je na jučerašnjim izborima osvojila oko 700 glasova više u odnosu na lokalne izbore u oktobru 2010, ili oko 300 u odnosu na parlamentarne izbore 2012. kada je nastupila u koaliciji sa SDP-om, BS-om i LP-om.

Šef OO DPS-a u Ulcinju Ljoro Nrekić i politički direktor DPS-a Tarzan Milošević sinoć su poručili da je rano za priču o postizbornim koalicijama i da su otvoreni za saradnju sa svim koji misle dobro gradu Ulcinju. Milošević je poručio da će “na čelu Ulcinja biti čovjek iz DPS-a”.

Forca je najveći gubitnik izbora sa tri mandata manje u odnosu na prethodni rezultata kada je podržalo 900 glasača više.

Uprkos tome, Forca nije ostala bez ikakvih šansi da u postizbornoj koaliciji sačuva vlast - da li tako što će sa DPS-om napraviti dvojnu koaliciju, što je malo vjerovatno, ili će lider te partije Nazif Cungu pokušati da formira višečlani postizborni savez.

“Očekivali smo bolji rezultat, ali smo ipak zadovoljni. Bio je veliki broj lista i konkurenata”, kazao je Cungu novinarima i naveo da je DPS-u pomoglo to što su se izbori održavali samo u Ulcinju.

Za koaliciju “Zajedno za budućnost Ulcinja” koju predvodi Đekina DP glasalo je prema preliminarnim rezultatima, 2345 birača, dok je DUA pala na 1068 glasova. DUA je na posljednjim lokalnim izborima osvojila 3046 glasova ili deset mandata, da bi se, nakon rascjepa iz nje formirala DP.

U prethodnom sazivu parlamenta DUA i DP bile su zastupljene sa po pet odbornika. DUA je na parlamentarnim izborim u odnosu na jučerašnji rezultat imala oko 350 glasova više.

Reporterima "Vijesti" omogućen je pristup svim izbornim štabovima, osim izbornom štabu DPS-a.

Biračka mjesta su bila otvorena od sedam sati a glasačko pravo imalo je 19.169 građana. Svoje pravo iskoristilo je 63,1 odsto upisanih birača.

Na izborima su učestvovali Pozitivna Crna Gora, Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Forca, Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Koalicija “Zajedno za budućnost Ulcinja” i Bošnjačka stranka koja nije prešla cenzus.

Na prošlim lokalnim izborima održanim u oktobru 2010. godine najviše glasova je osvojila Forca 3.831 glas, DUA 3.046, DPS 2.439 i SDP 859. Na tim izborima nije učestvovala Pozitivna Crna Gora jer još nije bila formirana.

SNP: Bolje kad idemo sami

Iz ulcinjskog odbora SNP-a saopšteno je da je broj glasova koje je ta partija osvojila za deset odsto veći u odnosu na parlamentarne izbore što, kako navode i SNP-a, pokazuje da ta partija bolje rezultate ostvaruje nastupajući samostalno.

“Ovaj rezultat je pokazao da svuda gdje SNP izlazi samostalno, ostvaruje stabilan trend rasta, što će doprinijeti stvaranju uslova za realizaciju izbornog programa SNP-a”, navodi se u saopštenju ulcinjskog SNP-a.

Za SNP-a je juče, prema preliminarnim rezultatima, glasalo 478 birača, što je za oko 30 birača više nego na parlamentarnim izborima. DF pao je za 195 glasova u odnosu na parlamentarne izbore.

Oporavak Pozitivne, SDP čuva svoje

Za Pozitivnu Crnu Goru na jučerašnjim izborima glasalo je 679 birača što je za oko 60 glasova više nego na parlamentarnim izborima zbog čega bi ulcinjski izbori mogli predstavljati početak oporavka ove stranke koja je pala nakon loših rezultata na izborima na Cetinju, u Mojkovu i Petnjici.

Uspjeh Pozitivne na lokalnim izborima je veći ako se ima u vidu da je na parlamentarnim izborima bila veća izlaznost. SDP je i u Ulcinju je zadržao stabilnost biračkog tijela.

On je juče osvojio 820 glasova što je za oko 40 glasova manje nego na posljednjim lokalnim izborima održanim 2010. godine na kojim je izlaznost bila veća. BS sa osvojenih 255 glasova nije prešla cenzus iako je ostvarila za oko 60 glasova bolji rezultat u odnosu na posljednje parlamentarne i lokalne izbore.

Mnogo više glasova putem pisma

Pozitivna Crna Gora saopštila je sinoć da je uložila 12 prigovora zbog navodnih nepravilnosti na biračkim mjestima nakon što je predsjednik Opštinske izborne komisije u Ulcinju Jakup Murati kazao da je do 18 časova podnesen jedan prigovor. Pozitivna je saopštila da je to tog termina uložila šest i naknadno još šest prigovora.

Iz Izbornog štaba Pozitivne su naveli da je do 13 sati dostavljeno 600 zahtjeva za glasanje putem pisma što je, kako navode iz te partije, drastično povećanje podnesenih zahtjeva u odnosu na prethodne lokalne izbore.

„Na biračkom mjestu 31 povećanje zahtjeva za glasanje putem pisma je 100 odsto, na biračkim mjestima 20 i 35 povećanje je 92 odsto, na biračkom mjestu 16 povećanje je 67 odsto, na biračkom mjestu 23 povećanje je 64 odsto, dok su na biračkom mjestu broj 15 podnesena čak 44 zahtjeva“, naveli su iz Izbornog štaba Pozitivne.

Prema njihovim riječima, posebno je simptomatično da su članovi komisija za glasanje putem pisma u većini slučajeva bili predstavnici DPS-a i Force.

Oni tvrde da članovima biračkih odbora iz Pozitivne na nekoliko biračkih mjesta nije omogućen uvid u podnesene zahtjeve kako bi se provjerila njihova vjerodostojnost, odnosno uneseni podaci i potpisi.

Predsjednik OO Dritan Abazović kazao je da je ta partija uoćila brojne nepravilnosti i da nije potpisala nijedan zapisnik.

”Glasalo se putem pisma bez autentičnih potpisa na nekoliko biračkih mjesta kao što su Dječji vrtić “Solidarnost” i Komunalno. Zbog ukupnog stanja i atmosfere koja nije primjerena zrelom demokratskom društvu, nijesmo potisali zapisnike ni na drugim mjestima gdje nije bilo nepravilnosti”, kazao je Abazović.

Galerija

Bonus video: