Nikšić: Izgorjela farma "Radović", vatrogasac lakše povrijeđen

Prema riječima direktorice porodične firme „Radović“ Snežane Andrijašević izgorelo je oko 3.500 do 4.000 bala sijena.
280 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2014. 19:30h

U požaru koji se dogodio u ranim jutarnjim satima u mjestu Vir, kod Nikšića, izgorela je farma Radovića i tom prilikom je pričinjena velika materijalna šteta.

Prema riječima direktorice porodične firme „Radović“ Snežane Andrijašević izgorelo je oko 3.500 do 4.000 bala sijena, blizu hiljadu kvadrata objekta, nešto stoke i sistemi za mužu i napajanje stoke.

Prilikom intervencije lakše povrede je zadobio vatrogasac Bojan Bijelović koji je nakon ukazane pomoći u nikšićkoj bolnici pušten kući. Porodica Radović je požar na farmi, površine oko 2.000 kvadrata, primjetila jutros oko šest časova i obavijestila vatrogasce koji su odmah došli.

TV Vijesti, Darko Bulatović

U prizemlju farme se nalazilo oko 60 tovnih junadi i od 17 fo 20 muznih grla, dok je na spratu bilo oko 3.500 do 4.000 bala sijena i stočna hrana. „Vatrogasci, kao i komšije i prijatelji su pokušali da pomognu ali nažalost nije se mnogo moglo uraditi.

Brat i majka su uspjeli da uđu u prizemlje objekta i izvuku veći dio grla. Nijesmo uspjeli da izvučemo grla sa kraja objekta jer se tamo, propadanjem krova, obrušilo sijeno.

Snežana Andrijašević, direktorica firme (foto: Ivan Petrušić)

Šteta je ogromna, ne samo objekat, sijeno i stoka, tu je i stočna hrana, sistem za mužu koji je bio profesionalno odrađen, sistem za napajanje stoke.

Vatrogasac je htio da uđe da pokuša da nešto uradi ali mu nijesmo dozvolili da ne bi stradao. Dovoljno je što je jedan vatrogasac lakše povrijeđen. U ovoj nesreći imali smo sreću da nam čovjek ne strada na objektu.

Sva muzna grla su spašena, nešto prasadi je stradalo. Ne bi trebalo da je mnogo stoke stradalo jer se na vrijeme ušlo u objekat“, kazala je Andrijašević.

Radnici Distribucije su isključili struju da ne bi požar, koji i dalje tinja, uhvatilo ostale objekte, vozila, opremu.

„Zima je, ostali smo bez sijena. Javili su nam se okolni farmeri sa kojima imamo korektnu saradnju i ponudili su pomoć da neka grla izvlačimo u njihove farme. Još ne znamo šta ćemo. Svi smo u šoku. Jezivo je bilo gledati sve to.“, kazala je direktorica firme koja se bavi uzgojem sitnih i krupnih grla i zapošljava preko 30 radnika.

Firma „Radović“ je do sada imala dvije štete, jednu prilikom požara 2004. i drugu kada se desila eksplozija na Viru 2006.godine.

Uzrok današnjeg požara biće naknadno utvrđen a sa pripadnicima Centra bezbjednosti bio je i vještak za protivpožarnu struku. Farma, prema riječima direktorice, nije bila osigurana.

Galerija

Bonus video: