Krivokapić: Nadam se da će se izbori održati po izmijenjenim zakonima

“Pa ja sam veliki vjernik u ustavnom smislu, do sada su sve te vjere dobile i opipljivost, mislim da će i sada biti tako”
91 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 20:02h

Kolegijum predjsednika Skupštine u petak će raspravljati o Zakonu o izboru odbornika i poslanika i Zakonu o biračkim spiskovima kako bi se postigao dogovor i oni bili pušteni u proceduru da bi se usvojili u februaru zajedno sa još četiri zakona o kojima je raspravljala Radna grupa za izgradnju povjerenja u izbornui proces.

Šef parlamenta Ranko Krivokapić kazao je nakon sastanka sa šefom Delegacije EU, kopredsjedavajućima Radne grupe Milutinom Simovićem i Srđanom Milićem i predstavnikom DF-a Goranom Danilovićem da će Kolegijum pokušati da svede dogovore o dva ključna zakona kako bi početkom feburara omogućili da svih 6 zakona budu izglasani na plenumu.

“Dogovor je da u petak na dva ključna zakona za proces koji će nastati na sljedećim velikim lokalnim izborima, Zakonu o izboru odbornika i poslanika i Zakonu o biračkim spiskovima na na Kolegijumu svedemo dogovore i da ih što prije pošaljemo u proceduru, da ti zakoni budu dostavljeni ekspertima TAIEXA koji će biti u Crnoj Gori od 21 do 24. januara i dati konačne sugestije u razgovoru sa predstavnicima vlasti i opozicije iz Radne grupe i predstavnicima ministarstava da bismo pokušali da što prije u februaru dobijemo možda svih 6 zakona izglasanih u Skupštini” kazao je Krivokapić.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Upitan da li će se predstojeći lokalni izbori održati po izmijenjenim zakonima Krivokapić je kazao da vjeruje da će se to desiti.

“Pa ja sam veliki vjernik u ustavnom smislu, do sada su sve te vjere dobile i opipljivost, mislim da će i sada biti tako” rekao je on.

On je naveo da je karakteristika svih društava koja grade demokratiju i koja još uvijek ponekada imaju sporne, odnosno sumnjive izborne procese.

“Mislim da smo danas došli do modela da ubrzamo rad i da okončamo rad, što je kao i obično zadatak koji pripadne Kolegijumu predsjednika Skupštine” kazao je Krivokapić i dodao da smatra da će Kolegijum uspjeti da to ostvari i time stvorit vrlo važan preduslov za Crnu Goru u sljedećoj godini da krene ka potpunom uspostavljanju povjerenja u izborni proces.

“Da li će biti potpuno povjerenje znaćemo poslije lokalnih izbora, da ćemo stvoriti normativne preduslove, mislim da hoćemo Da idemo dalje, da druga važna pitanja budu naš fokus i prioritet. Izbori su sami zvor vode koja se zove demokratija koja omogućava da se rade druzge životne stvari za Crnu Goru, tako da se izvor malo zamutio ali ćemo ga raščistiti da bismo se bavili onom životnim pitanjima demokratije” kazao je on i istako da izbori ne treba da postanu kočnica za demokratiju već afirmacija demokratije, građana i njihove volje.

Šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič kazao je EK inicirala sastanak sa kopredsjedavajućim i šefom parlamenta da bi vidjeli kakvo je momentalno stanje vezano za uspostavljanje povjerenja u izborni proces.

"Rad na ustavnim promjenama i zakonodavstvu sa ciljem uspostavljanja povjerenja u izborni proces su najvažnije konkretne reforme koje su započete u prošloj godini. Zbog toga je bilo za nas jako važno da vidimo kakvo je momentalno stanje vezano za uspostavljanje povjerenja, obzirom na informacije koje su dolazile do nas vezano za rad Radne grupe, tako da je to bio glavni razlog zašto smo dali inicijativu za ovaj sastanak” kazao je Drobnič novinarima.

On je istakao da je na sastanku izražena spremnost i svijest o značaju tog rada i spremnost da se nastavi taj rad i od strane vladajuće koalicije i opozicije i to je dobar osnov da se taj rad dovede uskoro do kraja.

Danilović: Ne bi me čudilo da Vujanović cijelu akciju obesmisli

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović je kazao da je EK dala do znanja da neusvajanje izbornog zakonodavstva može ugroziti evropski put Crne Gore.

On je istakao da će lokalni izbori biti sumnjivi kada je u pitanju demokratski kapacitet.

"Ljudi iz EK su očekivali da Radna grupa uradi posao tako da imamo nesumnjivo demokratske lokalne izbore. Mi ćemo nažalost imati potpuno sumnjive, kada je u pitanu demokratski kapacitet, lokalne izbore jer više ne može da se stigne. Možemo stići dijelom ako bude dobre volje i ako na kolegijumu koji će sada preuzeti palicu u svoje ruke odlučimo uz konsenzus da usvojimo Zakon o izboru odbornika i poslanika i o biračkim spiskovima na vrijeme” kazao je Danilović.

On je naveo da slijedi proces usaglašavanja i da su mu kolege iz DPS-a rekle da je sve usaglašeno 99 odsto.

"To znači da ćemo možda uspjeti da izaberemo novu Državnu izbornu komisiju (DIK), ali se on neće konstituisati jer je ogroman posao. Nećemo imati elektronsku identifikaciju birača i imaćemo sumnjive lokalne izbore. Mi smo danas u prilici da spasimo prve sledeće vanredne izbore kojih ja mislim da će biti", rekao je Danilović.

On je dodao da, “kako su krenule kolege iz DPS-a imali bismo neregularne i redovne izbore jer se njima nije žurilo”.

Danilović je istakao da je EK jasno dala do znanja da neusvajanje izbornih zakona može ugroziti evropski put i dala doprinos da DPS-u od danas počne da se žuri.

"Ako sve uradimo na vrijeme, ne bi me čudilo da Vujanović raspiše izbore vrlo brzo i cijelu našu akciju obesmisli, jer ja sam ubijeđen da je to bio cilj sve vrijeme, da imamo lokalne izbore po starom modelu i imaćemo ih kada je u pitanju identifikacija birača", kazao je on.

Danilović je dodao da će se, kada se usvoji svih šest zakona, steći uslovi da se naredni parlamentarni izbore proglase poštenim.

Galerija

Bonus video: