NATO neće graditi vojne baze u Crnoj Gori

Nije tačno da NATO planira da, osim u Albaniji, vojnu bazu gradi i u Tivtu, što su prenijeli neki albanski i crnogorski mediji. To je TV Vijesti saopšteno iz Ministarstva odbrane, a potvrđeno iz NATO-a
406 pregleda 78 komentar(a)
avion, NATO, Foto: Shutterstock
avion, NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.08.2018. 18:46h

Nije tačno da NATO planira da gradi vojnu bazu u Tivtu, kako je objavio albanski portal Nekomb, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, a prenio Dan. To su nam saopštili iz crnogorskog Ministarstva odbrane, ali i NATO-a.

"NATO ne gradi vojne baze na Balkanu, već planira da uloži 51 milion eura u modernizaciju postojeće vazduhoplovne baze u mjestu Kučova u Albaniji. Novac će biti utrošen za unaprjeđenje infrastrukture u bazi, uključujući i prostor za skladištenje goriva", kazao je Pjers Kazale, portparol NATO-a.

Ta investicija je, kako je saopšteno TV Vijesti, dio NATO programa ulaganja u bezbjednost, a novac za taj fond izdvajaju sve članice. Slični projekti u Crnoj Gori, naglašavaju, nisu planirani.

"NATO ne planira slične investicije u Crnoj Gori, i neće graditi vojnu bazu u toj zemlji. Kao što smo ranije isticali, sve NATO aktivnosti u Crnoj Gori sprovode se uz saglasnost Vlade te zemlje, dodaje Kazale.

Prema pisanju portala Nekomb, izgradnju dvije vojne baze – vazduhoplovne u Albaniji, a mornaričke u Crnoj Gori – predložio je Pentagon, a albanski portal navodi da je politički cilj izgradnje novih baza da Amerikanci imaju nezavisnost u slučaju operacija u regionu Mediterana, i na Bliskom istoku.

O gradnji NATO baze u Crnoj Gori spekuliše se od njenog ulaska u taj vojni savez, u junu prošle godine. Posljednje nagađanje bilo je da se izgradnja vojne baze priprema na Sinjajevini, što je ministar odbrane Predrag Bošković u više navrata demantovao, isticuci da niko od Crne Gore nije tražio bazu, niti je Crna Gora to tražila. Na Sinjajevini će, prema riječima ministra, biti izgrađen vojni poligon za potrebe Vojske Crne Gore.

Bonus video: