MANS ponovo na gradilištu: Pogledajte nove snimke Tare

Tara nikad nije izgledala devastirano, kao danas, kada je izvođač radova na dionici autoputa, kineska kompanija CRBC, ušla u njeno korito, smatra Lazarević
204 pregleda 30 komentar(a)
Tara, Foto: Screenshot (YouTube)
Tara, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 01.11.2018. 20:48h

Nevladina organizacija MANS, koja je prva objavila snimke devastacije rijeke Tare, u dijelu gdje je predviđena gradnja mostova Tara 1 i Tara 2, ponovo je posjetila gradilište, i donosi nove snimke rijeke.

Upozorenje zbog, kako smatraju, alarmantne situacije stiže i iz Ribolovnog kluba Maniro, koji je do maja ove godine gazdovao ribljim fondom na teritoriji opštine Kolašin. Ribolovci, koji su porasli na obalama Suze Evrope, smatraju da je stanje alarmantno ne samo zbog opasnog ugrožavanja ribljeg fonda, već i zbog poplava.

Mile Lazarević, predsjednik Ribolovnog kluba Maniro iz Kolašina, koji je do maja ove godine gazdovao ribljim fondom na teritoriji opštine Kolašin, kaže da Tara nikad nije izgledala devastirano, kao danas, kada je izvođač radova na dionici autoputa , kineska kompanija CRBC, ušla u njeno korito.

„Rođeni sam Kolašinac, kad sam vidio šta se dešava u koritu rijeke Tare, bio sam šokiran. Problematično je kada se ove stvari dešavaju za vrijeme niskog vodostaja, kada je količina vode inače u rijeci mala, a ove jeseni je sušni period potrajao i riba nema kiseonika i ona ugine “, navodi Lazarević.

Kada nadođe voda, to neće biti jedini problem.

“Pošto su obalo-utvrde urađene od veoma sitnog materijala, a Tara je poplavna rijeka, sav taj materijal sa obale će da bude odnesen i vjerovatno će se zaustaviti nizvodno i izazavati poplave. Sljedeća stvar, koju znam iz iskustva, u Taru se istovarivao beton, ne znam da li se trenutno istovara, prani su mikseri od betona tako da se na neki način korito betonira, uništava se flora i fauna, a cement kad uđe ribama u škrge on ribu totalno uništava”, dodaje Lazarević.

Lazarević je napravio nekoliko fotografija prošle godine, kada je, kako kaže, primijetio da se u Taru ispusta cement. On takođe smatra da je jedina ozbiljna reulacija na teritoriji Kolašina rađena između starog i novog mosta.

„Ovaj materijal koji smo vidjeli, 90 odsto je neupotrebljiv za regulaciju. Potreban je čvršći, krupniji materijal, odnosno kamen.”

I dok nadležni državni organi tvrde da izvođači sve rade u skladu sa propisima, i da nema devastacije, problem Tare polako počinje da se internacionalizuje. Sporni radovi na Suzi Evrope biće tema na Centralnom evropskom okruglom stolu, Zelenih u Evropi , sljedeće nedjelje u Beču. Do toga je došlo, nakon pisma, koje je lider URE Dritan Abazović, uputio predsjedniku poslaničkog kluba Zelenih u Evropskom parlamentu, Tomasu Vajsu.