Đurovići stanuju tik uz Klinički centar, pacijenti ulaze u njihovu kuću da odmore

"Dođemo s posla, nađemo ih tu da sjede... Oni kažu da ovo nije ničije", kaže Simo Đurović
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2014. 19:36h

Sedmočlana porodica Đurović živi u kući koja se nalazi u okviru Kliničkog centra. Njima su na samom pragu i urgentni blok, i patologija, a uskoro će biti i zavod za transfuziju krvi koji je u izgradnji. Njihova kuća od nekih 50 kvadrata sagrađena je prije Kliničkog centra Crne Gore i u vlasništvu je Đurovića od davnina. Dokumentima je predviđeno da Đurovići daju svoju imovinu državi u zamjenu za stan.

"'Neki stan su mi ponudili na Malom brdu 57 kvadrata, ja sam pristao. Poveli su me da ga pogledam, otvorili su od jedne do druge prostorije. Bila je jedna dnevna soba jedna spavaća. Spavaća tri sa nepuna tri metra, pitao sam ima li još nešto, nema veli to je to, pa rekoh je li ovo 57 kvadrata? Uzeo sam metar, izmjerio, izašlo je oko 31 kvadrat", kaže Simo Đurović.

TV Vijesti, Majda Šabotić

Stan koji im je ponuđen nalazio se u potkrovlju, i nije bio dovoljan za tada petočlanu porodicu. Pristali bi tada da se usele da su mogli ubaciti pet kreveta. Pošto nijesu uspjeli da se smjeste, odbili su ponudu.

"Od tada su dolazili da me sele sa policijom, rušili su. Počeli su bili da ruše bez rješenja, bez išta. Ja se nijesam mogao sa njima svađati, policija je stvarno bila na mojoj strani, oni su prekinuli to rušenje i to iseljenje", kaže Simo.

Od tada se Đurovići obraćaju svim nadležnim institucijama, sudski postupci u njihovu korist se prenose sa generacije na generaciju, ali konretnog rješenja nema na vidiku.

Život u ovakvom ambijentu je, kako kažu, nepodnošljiv.

''Ulaze u kuću pacijenti, odmaraju, česma je napolju, tu se ljeti hlade, sjede... Dođemo s posla, nađemo ih tu da sjede... Oni kažu da ovo nije ničije", priča Simo.

Đurovići od nadležnih traže samo jedno.

''Samo neka kažu šta misle sa mnom. Ako misle da ostajem ovdje, da neće ništa da rade, neka me puste barem da napravim nešto. Tražim samo osnovne uslove za život, ništa drugo".

Đurovići su se obratili gradonačelniku Miomiru Mugoši koji im je u pisanom odgovoru objasnio da stanove od Glavnog grada dobijaju samo zaslužni građani ili socijalni slučajevi. On ih je uputio na Ministrastvo zdravlja i Klinički centar.

U Ministarstvu zdravlja kažu da ovaj problem nije u njihovoj nadležnosti, dok se u Kliničkom centru, kojim rukovodi Milan Mijović, povodom ovog pitanja ne oglašavaju. Iz ove ustanove nijesu odgovorili na pitanja Televizije Vijesti koja su poslali još 23. decembra.

Bonus video: