"Crnogorske svetinje još zatvorene"

“Čuvajte slobodu i vjernost državi Crnoj Gori i CPC. Nikakvu počast i blagoslov ne primajte od srpskih sveštenika"
135 pregleda 186 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2014. 19:52h

Vjernici Crnogorske pravoslavne crkva (CPC) tradicionalno su danas naložile badnjake ispred Dvora kralja Nikole na Cetinju, koje je osveštao mitropolit Mihailo.

U ime Bajica, donosioca badnjaka, Borilovića i Martinovića, vjernike je pozdravio Niko J. Martinović.

"U našoj domovini hoćemo ono što imaju svi slobodni narodi. Hoćemo svoju svetu pravoslavnu crkvu, našu himnu da je pjevamo i slušamo do zadnje strofe, na našem crnogorskom jeziku", kazao je Martinović.

Mitropolit Mihailo je pozvao Crnogorce da se poklone Hristu, iako su, kako je rekao, svetinje naše za nas još uvijek zatvorene.

Danas na Cetinju, Foto: Savo Prelević

“Ipak bliži se dan kada će se one za vas otvoriti. Tada će ponovo zavladati mir među zavađenim Crnogorcima. U vremenu tog iščekivanja mi slavimo danas Božić van naših bogomolja”, upozorio je Mihailo.

On je pozvao sve Crnogorce da žive u slozi.

“Čuvajte slobodu i vjernost državi Crnoj Gori i CPC. Nikakvu počast i blagoslov ne primajte od srpskih sveštenika. Uklonite se od njih koji na neistini žive i misionare u Crnoj Gori”, poručio je Mihailo.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Istoričar Novak Adžić je podsjetio na probleme ne samo CPC, već i društva i države.

“Htjeli to priznati ili ne, očigledno je da Crnogorskoj crkvi više od dvije decenije stalno visi nad glavom oštri Damaklov mač, koji joj prijeti i drži je u nesigurnosti od opasnosti i nestanka”, kazao je Adžić.

Badnjak da bratimi, a ne da razdvaja

Predstavnici Bajica, Borilovići i Martinovići, donijeli su prvi badnjak koji je naložen pred Cetinjskim manastirom, a nakon njih i drugih crnogorskih plemena, koje je blagoslovio mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije.

On je kazao da je badnjak svjedočenje da je Bog došao među nas, i da se uselio u nas pun blagodati i istine, da nas nauči da pjevamo anđeosku pjesmu „Slava na visini Bogu, a među ljudima dobra volja“.

"Logorska vatra simpatična za ljude, ali ne na Cetinju, kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog": Mitropolit Amfilohije, Foto: Savo Prelević

“Ta dobra volja neka bi zavladala u srcima našim, neka bi zavladala u gradu, u Crnoj Gori, u dušama svih koji ovdje žive. Neka bi zavladala širom svih pravoslavnih zemalja, i svih zemalja, jer zato je i došao Bog na ovaj svijet, ne da nas razdvaja, nego da nas sjedinjuje, bratimi, da se radujemo jedni drugima, i Bogu i ljudima”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da ima “neko drvo koje neki lože, pa nažalost ima i naše braće ovdje na Cetinju, koje odvaja od Ćivota Svetoga Petra, od predaka, od ovoga badnjaka Hristovoga.

“Nadamo se da će se pretvoriti jednoga dana u badnjak, da ne bude logorska vatra koju smo naučili da palimo u ona bezbožna vremena", kazao je Amfilohije.

On je rekao da je i logorska vatra simpatična za ljude, ali ne na Cetinju, kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog.

TV Vijesti, Ana Popivoda

“Ali mi i njih volimo, svi su oni naša braća. I oni se trude na neki način da služe Bogu, ali moramo se naučiti da mu služimo onako kao što mu je služio Sveti Petar Cetinjski, ili Sveti Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac", rekao je Amfilohije.

Vjernicima se obratio predstavnik Bajica, Nikola Martinović, kazavši da prinošenjem badnjaka žele da pošalju poruku da u našoj Crnoj Gori progovara glas mira i tolerancije.

"Ovo sveto drvo badnjak, čuva zavjet starih Crnogoraca, predaka Martinovića i Borilovića", kazao je Martinović, poželjevši svima da „im u srcima stanuje ljubav i mir, a u domovima zdravlje i radost“.

Galerija

Bonus video: