Veljiću ponuđen sporazum o priznanju krivice za šverc cigareta

On se tereti se da je organizovao kriminalnu grupu čiji član je postala njegova majka, Rožajac Edževid Dacić i još neke osobe koje Tužilaštvo još nije identifikovalo
404 pregleda 4 komentar(a)
SDT, specijalno tužilaštvo, Foto: Screenshot (Youtube)
SDT, specijalno tužilaštvo, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 04.08.2018. 18:22h

Pedesetjednogodišnji Beranac Predrag Veljić, koji se sumnjiči da je organizator kriminalne grupe koja se bavila prodajom cigareta na sivom tržištu, razmišlja da potpiše sporazum o priznanju krivice.

To je Televiziji Vijesti potvrđeno iz više izvora. Navodno, Veljiću je od strane Specijalnog tužilaštva ponuđeno da za krivična djela koja je počinio bude osuđen na četiri mjeseca zatvora ali i da plati blizu dva miliona eura. Da li će ovaj Beranac pristati na ovakav dil sa Tužilaštvom biće poznato narednih dana.

On nije jedini na spisku osumnjičenih. Televizija Vijesti pouzdano saznaje da je Specijalno tužilaštvom naredbom o proširenju istrage obuhvatilo i Veljićevu majku, 82-godišnju Zorku, kao i firmu „Sajnus“ čiji je ona osnivač i vlasnik.

Za osumnjičenu Veljićku i dalje je neizvjesno da li će po okončanju istrage biti i jedna od optuženih. Pored njih istraga zbog sumnje da je bio član Veljićeve kriminalne grupe vodi se i protiv Rožajca Edževida Dacića.

Veljić je sredinom marta na teritoriji opština Bar i Rožaje u cilju rasturanja neocarinjenih cigareta uzeo 2.120 paketa cigareta marke „marbl“ koje je prethodno preko firme svoje majke kupio od firme „Unter klaren himel“ iz američke savezne države Delaver.

Cigarete je potom smjestio u carinsko sladište koje se nalazi u slobodnoj carinskoj zoni Bar odakle ih je prevezao do Rožaja, a da prethodno nije prijavio izlazak neocarinjene robe. Cigarete je zatim predao nepoznatim osobama dok je 45 paketa za 13 hiljada eura prodao okrivljenom Daciću.

Njeova majka se na spisku osumnjičenih našla zato što nije evidentirala kupovinu cigareta niti prikazala da su iste uvezene radi dalje prodaje na području Crne Gore. Umjesto toga, ona je neistinitom dokumentacijom prikazala da su cigarete izvezene u Libiju, čime je izbjegla plaćanje poreza, akciza i carina na uvezene cigarete. Zato je tužilaštvo i sumnjiči da je utajom poreza i doprinosa svojoj firmi i kriminalnoj organizaciji pribavila protivpravnu imovinsku korist koja prelazi 100 hiljada eura.

Bonus video: