Opozicija i izbori 2014: Perspektive zajedničkog djelovanja

Nakon debakla na lokalnim izborima u tri opštine, opozicija će, nastupajući zajednički ili u posebnim kolonama, novi veliki test imati naredne godine
23 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2013. 20:23h

U susret lokalnim izborima u maju 2010. godine ujedinili su se Socijalistička narodna partija (SNP), Nova srpska demokratija i Pokret za promjene.

Opozicionari su obukli bijele košulje i zajedno nastupili na izborima. Demokratski front (DF), koji danas okuplja većinu njih, sada ima sličnu ideju.

Lider Fronta, Miodrag Lekić, smatra da opozicija mora iznaći, kako je rekao, nove odgovore na krizu u crnogorskom društvu.

"Suočeni s dubokom krizom mi moramo imati nove odgovore... Prema tome, nameće se kao imperativ jedan širi krug razgovora i mogućih dogovora.

Dakle, ja sam pristalica pobjede građanske demokratije u Crnoj Gori - mislim na opozicione stranke, ali i na druge subjekte društva", kazao je Lekić.

Na koji način bi svi oni mogli da nađu zajednički jezik još je teško pretpostaviti, smatra lider DF-a. Pregovori bi trebalo da počnu naredne sedmice.

"Ja sad ne bih mogao da prejudiciram modalitete saradnje, odnosno kakav bi bio oblik zajedničkog djelovanja", kazao je on.

Lekić je dodao da "treba ozbiljno analizirati više opcija" te da će nakon obavljenih razgovora moći o tome da iznese nešto konkretnije.

U Pozitivnoj već imaju jasan plan - na izbore izlaze samostalno, a nakon toga su otvoreni za razgovore.

"Pozitivna Crna Gora će na narednim izborima nastupiti samostalno i ono na čemu trenutno radimo su organizacione pripreme za što bolji izborni rezultat.

Mi svakako jesmo za saradnju, ali ne i za a priori izborne koalicije jer, razumjećete, i sami smo svjedoci da u posljednje vrijeme, čak i jedan duži vremenski period, često su u medijima pompezno najavljivane raznorazne koalicije.

Iskreno rečeno, meni je dosta medijskih pokušaja pravljenja koalicije", kazao je predsjednik Pozitivne, Darko Pajović.

Na lokalnim izborima 2010. godine opozicija je uspjela da osvoji svega dvije od 14 opština koje su tada birale vlast. Ujedinjena je pobijedila u Pljevljima, dok je SNP "uzela" Plužine, gdje je samostalno nastupila.

Zajedno ili u posebnim kolonama, opozicija će novi veliki test imati na proljeće 2014.

Galerija

Bonus video: