Plužine - od tranzitnog mjesta do atraktivne destinacije

A vrijeme provedeno u Plužinama i netaknutoj prirodi pivskog kraja, može se iskoristiti na mnogo načina
594 pregleda 0 komentar(a)
Plužine, Foto: Printscreen (YouTube)
Plužine, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 02.08.2018. 17:30h

Gradić na obali Pivskog jezera posljednjih godina sve je atraktivnija destinacija turistima. U Parku prirode Piva zadovoljni su ovogodišnjom posjetom. Uprkos kišnom ljetu, tvrde da turista ima kao i prošle godine kada je zabilježena rekordna posjeta.

"Do sada su nas pitali kako da produže do Žabljaka, Primorja, Nikšića, Podgorice, a već od ove godine kako da provedu vrijeme u Plužinama", rekao je Petar Ćalasan iz Parka prirode Piva.

A vrijeme provedeno u Plužinama i netaknutoj prirodi pivskog kraja, može se iskoristiti na mnogo načina.

"Rafting je definitivno najprodavanija ponuda čitavog pivskog kraja i sjevera Crne Gore. Tu je Pivsko jezero koje pruža milion mogućnosti od kupanja, preko krstarenje, vožnje kajakom. Onda planinski vrhovi Durmitor, Maglić, Bioč, Volujak, Pivska planina pružaju ljudima koji su zainteresovani za aktivni odmor niz mogućnosti od jahanja konja, šetnje, planinarenja, alpinizma, sve to može da se pronađe i da čovjek tu provede ne jedan ili dva nego i više dana", kazao je direktor Parka prirode Piva Slobodan Delić.

Turisti su posebno oduševljani obilaskom popularnog durmitorskog prstena, do koga veliki broj njih dolazi upravo preko Plužina.

"18 posto Nacionalnog parka Durmitor pripada našoj opštini. Neskromno ću reći, možda i najljepši dio Durmitora je u opštini Plužine. Čitav durmitorski prsten je asfaltni put i zaista je jedan užitak proći tuda i doživjeti tu prirodu", rekao je Delić.

Prirodom pivskog kraja oduševljeni su i turisti.

"Nevjerovatna priroda, jako lijepi predjeli, jako lijepe životinje. Preporučujem zaista svima koji ovuda prolaze da se i zadrže ovdje, jer imaće šta da vide i da uživaju malo u prirodi", kaže Bojan, turista iz Srbije.

"Izvanredno. Prvi put smo u Crnoj Gori. Piva oduzima dah. Bistra voda, može se piti. Priroda predivna, ljudi izvanredni, blagonakloni, kuhinja preukusna. Ma sve je izvanredno", priča Valerij, turista iz Rusije.

U Parku prirode Piva zadovoljni su i posjetom u etno selima. Posljednjih godina mnogo su radili na putevima do pivskih sela, kako bi mještani imali bolje uslove za poljoprivredu ali i kako bi turisti mogli da dodju i do najudaljenih mjesta i probaju prave nacionalne specijalitete u netaknutoj prirodi.

Bonus video: