Osobama sa invaliditetom nedostaje ravnopravan pristup

Oko milijardu ljudi, ili 10 odsto svjetskog stanovništva živi sa nekim oblikom invaliditeta
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2013. 20:11h

Djeci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom nedostaje ravnopravan pristup obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj njezi i sistemima socijalne i pravne podrške, saopšteno je iz Dnevnog centra u Pljevljima.

Ta opština i javna ustanova Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja obilježili su 3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Školski čas posvećen Danu osoba sa invaliditetom održan je u osnovnim školama „Boško Buha“, „Ristan Pavlović“, „Salko Aljković“, Gimnaziji „Tanasije Pejatović“ i Srednjoj stručnoj školi.

TV Vijesti, Ana Popivoda

Direktorica Dnevnog centra Svetlana Dujović podsjetila je da oko milijardu ljudi, ili 10 odsto svjetskog stanovništva živi sa nekim oblikom invaliditeta.

„Širom svijeta osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju susreću se sa fizičkim, socijalnim, ekonomskim i barijerama u stavu koje ih isključuju iz potpunog i efektivnog učešća u društvu kao njegovih punopravnih članova“, rekla je Dujović.

Ona je ocijenila da je usvajanjem Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom 2006 godine, Međunarodni pokret osoba sa invaliditetom postignut izuzetan napredak.

„Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom pruža mogućnost da se dalje podiže svijest o invaliditetu i pristupačnosti kao pitanju razvoja, uklanjanju svih vrsta barijera i postizanju punog i ravnopravnog učešća djece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom u društvu“, poručila je Dujović.

Galerija

Bonus video: