Nova tužba Rusa protiv Vlade: Traže najmanje 100 miliona eura

Iz CEAC-a su podsjetili da će taj spor biti drugi međunarodni arbitražni postupak, koji je ta kompanija pokrenula protiv crnogorske Vlade
57 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2013. 20:29h

Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), jedan od najvećih akcionara i povjerilaca Kombinata aluminijuma (KAP), pokrenula je u Beču arbitražni postupak protiv crnogorske Vlade i državnih fondova. Početni iznos novog tužbenog zahtjeva CEAC-a je, kako su naveli, 100 miliona eura.“Kompanija namjerava značajno da poveća iznos tužbe u toku sudskog postupka, a nakon stručne procjene štete nanesene određenim radnjama Vlade”, poručili su iz CEAC-a.

TV Vijesti, Jelena Kulidžan

Iz CEAC-a su saopštili da će se arbitraža održati u Beču i da će se spor razmatrati u skladu sa pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL).“Povod tužbi su mnogobrojne povrede uslova Sporazuma o poravnanju KAP-a, koji su 2010. godine potpisali predstavnici države Crne Gore i CEAC-a, koje su dovele do stečaja u KAP-u, a koje je uzrokovala Vlada”, navodi se u saopštenju CEAC-a.

Iz CEAC-a su podsjetili da će taj spor biti drugi međunarodni arbitražni postupak, koji je ta kompanija pokrenula protiv crnogorske Vlade.“Prvi spor na osnovu međunarodnog sporazuma o zaštiti prava stranih investitora, zaključenog između države Crne Gore i Kipra, čiji je rezident CEAC, pokrenut je još u avgustu ove godine, ali zbog proceduralnih odredbi sporazuma aktivne radnje po tom sporu biće započete u februaru naredne godine”, navodi se u saopštenju. Predstavnik CEAC-a u arbitražnom postupku Matias Menke rekao je da je cilj te kompanije bila izgradnja vodećeg proizvođača aluminijuma u centralnoj Evropi.“Kako bi postigla taj cilj kompanija je investirala ogromna sredstva u razvoj KAP-a i drugih aktiva u Crnoj Gori. Međutim, svi napori CEAC-a su osujećeni aktivnostima vlasti Crne Gore”, tvrdi Menke. Prilikom prodaje fabrike, kako je rekao, Vlada je dostavila CEAC-u nevjerodostojne finansijske iskaze KAP-a, da bi zatim ruska kompanija bila neosnovano lišena mogućnosti izgradnje energetskih kapaciteta za obezbjeđivanje sopstvenog izvora električne energije za KAP.“Potom je Vlada inicirala stečaj u KAP-u, čime je CEAC lišen i svog biznisa u Crnoj Gori - bez bilo kakvih nadoknada svojih investicija. Uvjereni smo da su takve aktivnosti Vlade nezakonite i da krše uslove Sporazuma o poravnanju iz 2010. godine. Namjera nam je da to dokažemo na sudu”, saopštio je Menke. Prema njegovim riječima, značajan broj kompanija iz zemalja EU u Crnoj Gori suočava se sa sličnim problemima.“To jasno ilustruje trenutnu šemu odnosa Vlade sa stranim investitorima, koja nesumnjivo nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU”, dodao je Menke. On je kazao da CEAC ostaje otvoren za vođenje konstruktivnog dijaloga sa vlastima Crne Gore u cilju rješavanja pomenutog pitanja vansudskim putem, jer bi takva odluka, kako je ocijenio, bila povoljna za sve strane, a u najvećoj mjeri za crnogorske poreske obveznike.

Galerija

Bonus video: