ISTRAŽIVANJE VIJESTI

Đukanoviću i Lekiću se najviše vjeruje

Među političarima sa najviše negativnih ocjena i dalje prednjači lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2013. 20:42h

Premijer Milo Đukanović političar je kome građani Crne Gore najviše vjeruju, dok Filip Vujanović i dalje ostavlja najbolji utisak na javnost, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je za TV Vijesti uradila agencija Stratedžik marketing.

Istraživanje je prvi put rađeno na terenu, a u obje kategorije drugi je lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić koji je političar sa ubjedljivo najboljim ocjenama u opoziciji, za razliku od ostalih opozicionih lidera kojima rejting pada.

Ko su vodeći igrači

Prvi put u istraživanjima ispitanici su upitani da navedu ime samo jednog političara kome najviše vjeruju, ne nudeći njihova imena.

TV Vijesti, Nemanja Živaljević

Anketa je pokazala da najveće povjerenja uživa premijer Milo Đukanović, kome vjeruje 20 odsto građana. Odmah iza njega je lider Demokratskog Fronta Miodrag Lekić, a iza njih predsjednik države Filip Vujanović.

Osim njih trojice, povjerenje u ostale političare je na vrlo niskom nivou, što pokazuje ko su zapravo vodeći igrači na crnogorskoj političkoj sceni.

Zaboravlio se kako je Vujanović postao predsjednik

Ispitanici su pitani i ko su političari koji ostavljaju najbolji utisak. Filip Vujanović zadržao je čelnu poziciju  ali za razliku od prošlomjesečnog istraživanja, kada se desio blagi rast rejtinga svih političara, ovog puta svi bilježe određeni pad.

Za Vujanovića je najznačajnije da sada već ima stabilan trend na prvom mjestu. Optužbe da je nelegalno osvojio treći predsjednički mandat više nisu u centru pažnje javnosti i, po svemu sudeći, ne mogu mu naškoditi.

Lekić daleko najpopularniji u opoziciji

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić i dalje je na drugom mjestu ali on bilježi oštriji pad od Vujanovića. Dok su prethodnih mjeseci bili skoro izjednačeni na vrhu, sada Vujanović ima osjetnu prednost. To ukazuje na probleme u opoziciji, koji su uticali i na Lekićev rejting, iako je on ubjedljivo najpopularniji političar u tom dijelu političke scene.

Treće mjesto je zadržao premijer i lider DPS-a Milo Đukanović. I on bilježi pad s tim što treba reći da je istraživanje rađeno nekoliko dana prije lokalnih izbora na Cetinju, Mojkovcu i u Petnjici, na kojima je DPS ubjedljivo pobijedio. Da je rađeno poslije tih izbora, Đukanovićev rejting vjerovatno bi bio bolji.

Veliki pad u odnosu na prošli mjesec bilježi predsjednik Skupštine i lider SDP-a Ranko Krivokapić. Nakon nekoliko mjeseci rasta, on sada opet ima više negativnih nego pozitivnih ocjena pa je u konačnom saldu u minusu. Očigledno je da njegovo lutanje između toga da li će konačno raskrstiti sa DPS-om na državnom nivou ili nastaviti da podržava pojedine njihove poteze koje i sam oštro kritikuje, izaziva sve veće nezadovoljstvo u dijelu javnosti.

Medojević šampion negativnih ocjena

Među političarima sa najviše negativnih ocjena i dalje prednjači lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević. On je u ovom istraživanju dobio čak 64 posto negativnih ocjena.

Još drastičniji pad u odnosu na oktobar ima lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, takođe zbog rasta negativnih ocjena.

Najveći pad rejtinga u odnosu na oktobar bilježi predsjednik SNP-a Srđan Milić. Nakon njega, tu je lider Pozitivne Gore Darko Pajović. Ovo pokazuje da građani trenutno još manje vjeruju da opozicija može osvojiti vlast i nešto promijeniti, što su uostalom pokazali i nedavni lokalni izbori u tri opštine.

Četvrti po negativnim ocjenama je Krivokapić i njegov pad ovog mjeseca dolazi najviše zbog rasta negativnih ocjena.

Oštra podjela o smjeru Crne Gore

Na pitanje da li naša zemlja ide u dobrom ili lošem smjeru ocjene su podijeljene.

Nešto veći broj građana, njih 47 odsto misli da se Crna Gora kreće pravim putem, 46 odsto smatra da idemo u pogrešnom smjeru.

Ovdje posljednjih mjeseci imamo stabilan trend, sa malo više onih koji su optimisti ali je podjela I dalje vrlo oštra.

Birači vladajućih stranaka I dalje uglavnom misle da se krećemo pravim putem s tim što su glasači SDP opet prilično podijeljeni, odnosno skoro polovina njih je nezadovoljna trenutnom situacijom. Kod opozicije malo više optimista je među biračima Pozitivne Crne Gore, ali ostaje generalna ocjena da opozicioni glasači smatraju da Crna Gora ide u lošem smjeru.

Ovo istraživanje Ipsos Stratedžik marketing prvi put je za TV Vijesti radio na terenu, a ne kao do sada, telefonskom anketom. Istraživanje je urađeno od 1. do 8. novembra, na uzorku od 1000 ispitanika.

Galerija

Preporučujemo za Vas