Bivši radnici Boksita umjesto radikalizacije protesta čekaju ispunjenje obećanja

56 pregleda 2 komentar(a)
Radnici Boksita, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Radnici Boksita, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Ažurirano: 14.11.2018. 18:36h

Umjesto najavljene radikalizacije protesta bivši radnici Boksita sa provremenim penzijskim rješenjima za 2009. i 2010. godinu, čekaće da predsjednik Privrednog suda ispuni obećanje koje je dao na današnjem sastanku.

"Jovanić nam je rekao da će u od roku pet - šest dana bite uplaćen radni staž. A stečajni upravnik Marković je rakao da dostavimo spisak radnika koji su ga potpisali i da će oni u toku 4-5 dana regulisati to", kaže Ljubomir Milović, bivši radnik Boksita.

Bivši radnici Boksita tvrde da ih ima oko 160 kojima nije povezan radni staž od sedam do 17 mjeseci zbog čega godinama primaju penziju manju za 18 do 25 eura.

Posebno ih brine što dok god imaju trajna rješenja u slučaju smrti nosioca penzije porodica nema pravo da naslijedi primanje.

Stečajni upravnik Mladen Marković u telefonskom razgovoru za TV Vijesti nije htio da govori o detaljima, tako da nije poznatop koliko novca će trebati da se bivšim rudarima poveže radni staž.

"Pa šta znam, ne znam kakvi će nam biti planovi, kako se dogovorimo", kaže jedan od bivših radnika, Vladimir lončar.

Među bivšim rudarima ima i onih koji zbog nepovezanog radnog staža još nijesu riješili penziju već su na evidenciji Biroa rada.

Podjetimo, oko 240 bivših radnika Boksita riješilo je nakon protesta sredinom 2016. godine.

Bonus video: