Propala još jedna blokada, izvezen metal iz KAP-a

"Prava istina je da su kamioni zaustavljeni u mjestu Dahna od strane nezadovoljnih bivših radnika (penzionera), a ne od strane policije", kazao je Perišić
10 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2013. 19:09h

Aluminijum koji je prethodne sedmice proizveden u Kombinatu aluminijuma, a čiji transport je bio zaustavljen od strane nezadovoljnih bivših radnika KAP-a koji protestuju da im se isplate otpremnine, oko 15.45 sati nastavio je, uz asistenciju policije, svoj put kao izvozu.

Desetak kamiona natovarenih aluminijumom iz Kombinata izašlo je najprije oko 13.45 iz kruga te fabrike na nelegalni izlaz koji se nalazi na potezu sela Botun.

Međutim, odmah nakon što su napustili fabriku kamioni su zaustavljeni jer postoje sumnje da utovareni metal ne prati validna dokumentacija.

TV Vijesti, Saša Palibrk

Oko 15.30 to je za "Vijesti" demantovao stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić, koji je istakao da nijedan kamion utovaren metalom ne može napustiti krug fabrike, a da njegovi vozači nemaju adekvatnu prateću dokumentaciju.

"Prava istina je da su kamioni zaustavljeni u mjestu Dahna od strane nezadovoljnih bivših radnika (penzionera), a ne od strane policije", dodao je Perišić.

On je izrazio očekivanje da će kamioni natovareni aluminijumom uskoro nastaviti svoj put van Crne Gore.

"Očekujemo da će nam policija pomoći da vozači nesmetano nastave svoj put" kazao je Perišić.

Nezadovoljni radnici KAP-a, koji mjesecima insistiraju na isplati otpremnine, ni u drugom pokušaju nisu uspjeli da onemoguće izlazak kamiona.

Menadžment KAP-a je u naumu da omogući izvoz metala proizvedenog tokom protekle sedmice, danas od 13 časova sa svih strana imao izuzetno jaku podršku i asistenciju policije.

"Ovo je najbolji dokaz da vlada totalna anarhija, jer se ne pravi razlika od nelegalnih i legalnih ulaza i izlaza u KAP", kazao je "Vijestima" predstavnik nezadovoljnih radnika Radovan Tošković.

Traže ostavku Vlade

Nezadovoljni radnici KAP-a zatražili su neopozivu ostavku Vlade iritirani izjavom ministra ekonomije Vladimira Kavarića i potpredsjednika Vlade Duška Markovića, a vezano za imenovanje posebnog tijela za “zaštitu državne imovine i interesa od obrušavanja od manjeg broja političkih demonstranata”.

“Nijesmo mi huligani, rušioci, niti demonstranti. Ne oduzimamo ništa tuđe već samo štitimo jer Vlada i predsjednik Crne Gore, kao ni Skupština nije u mogućnosti ili volji da nam obezbijedi ono što i možemo sa sa pravom tražiti, kao potraživanja iz prava na rad”, ističe se u dopisu upućenom strankama u Skupštini CG i medijima.

Biši radnici KAP-a traže i krivičnu odgovornost Vlade, kao i da u ovom sazivu prestane sa radom.

Radnici traže isplatu otpremnina od 6.000 do 14.000 eura, 177 eura po godini staža iz stambenog fonda.

Galerija

Bonus video: