Nikšić: Otvoren Resursni centar za osobe sa oštećenim vidom

Donacija USAID-a je iskorištena za nabavku preko 80 savremenih pomagala za osobe sa oštećenim vidom, a Organizacija slijepih je u opremanje centra uložila 2.500 dolara
161 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2013. 19:38h

U Nikšiću je otvoren Resursni centar za asistivne (pomoćne) tehnologije za osobe sa oštećenim vidom, prvi takve vrste u Crnoj Gori, u organizacija slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine.

Otvaranjem Centra, za čije opremanje je Američka agencija za međunarodni razvoj, USAID, uložila 40.000 dolara, Organizacija slijepih je obilježila 65.godina postojanja i rada.

Centar će biti na usluzi institucijama koje su po Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom obavezne da učine pristupačnim informacije za osobe sa oštećenim vidom, kao i svima koji budu imali potrebu za tehničkom podrškom pri radu sa djecom i osobama sa oštećenim vidom

Prema njegovim riječima donacija USAID-a je iskorištena za nabavku preko 80 savremenih pomagala za osobe sa oštećenim vidom, a Organizacija slijepih je u opremanje centra uložila 2.500 dolara.

Opština Nikšić je omogućila besplatno korišćenje prostorije do kraja 2014.godine uz obećanje da će taj ugovor biti produžen na "neograničeno vrijeme".

"Pomagala koja se nalaze u Resursnom centru imaju primjenu u različitim oblastima života kao što su obrazovanje, obavljanje kućanskih poslova, zadovoljavanje medicinskih potreba, sportsko-rekreativne aktivnosti, samostalno kretanje, samostalno korišćenje računara, štampanje tekstova na Brajevom pismu, izrada reljefnih slika", kazao je Macanović.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Centar će, prema njegovim riječima, biti na usluzi institucijama koje su po Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom obavezne da učine pristupačnim informacije za osobe sa oštećenim vidom, kao i svim školama, prosvjetnim radnicima i ostalima koji budu imali potrebu za tehničkom podrškom pri radu sa djecom i osobama sa oštećenim vidom.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Su Kej Braun izrazila je nadu da će Resursni centar pružati pomoć stotinama slijepih i slabovidih osoba koje žive kako u Crnoj Gori tako i u BiH da se obrazuju i profesionalno usavršavaju.

Resursni centar jedan je od više stotina projekata koje je u okviru 17 velikih programa USAID realizovao u Crnoj Gori tokom proteklih 12 godina

Ona se zahvalila Organizaciji slijepih i lokalnoj upravi što su omogućili da Nikšić postane centar za slijepe i slabovide osobe iz cijele zemlje i što su se postarali da slijepi i slabovidi mogu da unaprijede život u svojoj zajednici.

"Iskreno se nadam da će ovaj Centar nastaviti da uspješno podržava integraciju slijepih i slabovidih u akademski, socijalni, ekonomski i kulturni život Crne Gore i da ću imati priliku da iskusim taj boljitak kada budem posjećivala Opštinu Nikšić u budućnosti”, kazala je Braun.

Ona je istakla da iako je USAID u septembru ove godine zatvorio kancelariju u Crnoj Gori da ambasada SAD-a ostaje "posvećena investiranju u budućnost crnogorskog naroda sa posebnim akcentom na sjeverni region".

Resursni centar jedan je od više stotina projekata koje je u okviru 17 velikih programa USAID realizovao u Crnoj Gori tokom proteklih 12 godina i za to vrijeme uložio 243 miliona dolara.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da je otvaranje Resursnog centra potvrda da lokalna uprava brine o svojim građanima, a posebno o osobama sa oštećenim vidom. Izrazio je nadu u nastavak saradnje sa američkom amasadom i to ne samo kroz donacije nego i kroz angažmane za značajnije investicione projekte.

"Nikšić očekuje to od američkog naroda jer kada se pojave američki investitori računam da će i Nikšić krenuti jednom uzlaznom linijom", kazao je Grbović koji je prije otvaranja Centra razgovarao sa američkom ambasadorkom i upoznao je sa resursima, potencijalima i budućim strateškim razvojnim projektima lokalne zajednice.

Galerija

Bonus video: