MUP i Uprava policije na službena vozila potrošili preko tri miliona eura

U proteklih pet godina MUP i Uprava policije kupili su 103 auta za preko 2,5 miliona eura. Troškovi za sva vozila, uključujući i gorivo, iznosili su preko 3 miliona
79 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2013. 18:57h

Na osnovu Vladinih zaključaka o racionalizaciji službenih auta, Upravi za imovinu vraćeno je 578 vozila. Najviše, 373, mahom rashodovanih vratili su Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Iz resora koji vodi Raško Konjević kažu da to nije jedini način na koji će pokušati da smanje troškove za službena auta na koja je godišnje išlo i po tri miliona eura.

"Ministar unutrašnjih poslova će svakoj organizacionoj jedinici odrediti broj vozila koje će imati na raspolaganju. Rješenjem će biti određen savjesni službenik koji će biti zadužen za njegovo održavanje", kazala je Mirjana Bošković.

Takvih je, sudeći prema autima koja je ekipa TV Vijesti juče zatekla na parkingu Uprave za imovinu, do sada bilo malo. Vozni park MUP-a i Uprave policije danas broji 906 službenih automobila, no ako je suditi po statistici, starih vozila ima još.

"Što se tiče prosječne starosti vozila ona oko 12 godina, a pređena kilometraža preko 100 hiljada kilometara", kaže Bošković.

Zbog visokih troškova amortizacije koju iziskuju starija vozila, te goriva koje troše, Ministarstvo analizira uvođenje takozvanog operativnog lizinga koji bi podrazimijevao kupovinu novih automobila čije bi održavanje plaćale lizing kompanije.

"Tu prije svega mislimo na patrolna vozila kod kojih je pređena kilometraža i do 300 hiljada km. MUP analizira koliko bi nas to koštalo i koliko bi na taj način mogli da uštedimo. Razmatramo i zamjenu starih automobila za nove".

U proteklih pet godina MUP i Uprava policije kupili su 103 auta za preko 2,5 miliona eura. Troškovi za sva vozila, uključujući i gorivo, iznosili su preko 3 miliona.

Bonus video: