uskoro licitacija

Nije poznato koliko državu košta održavanje službenih vozila

Vlada je pozvala državne organe da vrate višak službenih auta, koja će uskoro biti prodata na javnoj licitaciji
76 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2013. 20:04h

Država je u proteklih pet godina kupila 276 novih službenih automobila, za šta je iz budžeta izdvojeno preko 5 miliona eura. U međuvremenu, Vlada je pozvala državne organe da vrate višak službenih auta Upravi za imovinu pa je do sada vraćeno 578 vozila. Ona će, kako saznaje TV Vijesti, biti uskoro prodata na javnoj licitaciji.

"Shodno zaključku Vlade od 21. februara, po kome su ministarstva i drugi organi državne uprave bili dužni da Upravi za imovinu stave na raspolaganje vozila predviđena za racionalizaciju voznog parka, dostavljeno nam je 477 vozila", navodi se u saopštenju Uprave za imovinu.

Prethodni Vladin zaključak, donijet krajem 2011, malo je ko ispoštovao.

"U skladu sa navedenim zaključkom Upravi za imovinu vraćeno je 101 vozilo".

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

To znači da je od pretprošle godine Upravi za imovinu vraćeno 578 auta. Vraćeni automobili nalaze se na ovom parkingu u Zagoriču. Mahom su to starija vozila, a mnoga više nijesu za upotrebu.

Stara i havarisana auta u jeku krize zamijenjena su novim i luksuznijim. Tako je u prethodnih 5 godina za potrebe države kupljeno 276 vozila i za to je izdvojeno preko 6 miliona eura.

"Mi znamo da je potrebno službenih auta, ali nepotrebno je toliko novca trošiti ako se svi ti poslovi mogu uraditi sa manje skupim autima" kazao je Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore.

Ne postoji pravilnik koji uređuje iznos do kojeg se može kupiti službeno auto.

"I mene kao građanina zanima zašto bi neko kupio auto od 50 ili 70 hiljada eura, ne samo na državnom nego i na lokalnom nivou", kaže Mirko Stanić iz SDP-a.

Dok iz SDP-a, manje članice vladajuće koalicije se ograđuju i tvrde da ministarstva kojima oni rukovode štede, opozicionari kažu da su u nekoliko navrata predlagali smanjenje troškova za službena auta, što su vladajuće stranke odbile.

"Vrijeme nameće skromnost i racionalnost. Pošto građani veoma teško žive, javni funkcioneri moraju više voditi računa o troškovima", smatra Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta.

Koliko državu košta održavanje svih službenih auta nije poznato, baš kao ni njihova konačna brojka. Ova vraćena Upravi za imovinu biće prodata na javnoj licitaciji, koja će, kako nam je rečeno, biti uskoro sprovedena.

Galerija