Kovačević: Plate najveći problem u Kliničkom centru

Iz naše najveće zdravstvene ustanove kaže da je otišla uzdignutog čela, da su rezultati vidljivi, te da se dešavalo da radi po 15 sati dnevno
252 pregleda 14 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Screenshot (Youtube)
Zorica Kovačević, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 28.07.2018. 17:55h

Nakon godinu i po na čelu Kliničkog centra, Zorica Kovačević prešla je u fotelju predsjednice Opštine Danilovgrad. Kaže da je ponosna na rezultate koje je postigla u Kliničkom centru.

"Nabavljena je savremena oprema preko 8-9 miliona eura, urađene su rekonstrukcije svih odjeljenja, nije to bila popravka liftova nego izgradnja četiri lifta poslije 40 godina Kliničkog centra i poslije 60 godina starosti Dječje bolnice, po prvi put. Je li moglo bolje, možda jeste, ali to je za mene bio ogroman izazov, ogromni teret, ogromni posao sa preko 2300 zaposlenih. Nisam se žalila, radila sam i po 15 sati dnevno", kaže Kovačević.

Direktori dolaze po političkoj liniji i ne zadržavaju se mnogo. Milan Mijović bio je na čelu Kliničkog dvije godine, Ranko Lazović godinu, pa Zorica Kovačević godinu i po.

"Taj diskontinuitet rukovođenja Kliničkim centrom jeste problematičan. Ipak im treba malo više vremena od godinu i po, godinu ili dvije godine, tako da smatramo da bi tim koji želi da uredi sistem do kraja trebalo malo više da bude na tim pozicijama. Što se tiče gospođe Zorice Kovačević, mora se priznati da je ona za ovih godinu i po uradila mnogo što se tiče infrastrukture, takođe i neke procedure koje su uvedene u smislu ušteda vjerovatno će vrlo brzo dati rezultate", smatra Vladimir Pavićević iz Sindikata zdravstva (USSCG).

U Demokratama smatraju da je Kovačević nekada bila dobar direktor danilovgradskog Doma zdravlja, ali ne tako uspješna na čelu naše najveće zdravstvene ustanove.

"Što se tiče krečenja fasada, popravljanja liftova i prozora u glavnoj zdravstvenoj ustanovi, svaka čast, ali se samo nadam da gospođa Kovačević nije mislila na takvo poboljšavanje uslova rada, jer ljekari nisu moleri i dizajneri enterijera da se oduševljavaju krečenjem, već stručnjaci kojima je potrebna bolja oprema za rad. Stoga i ne čudi što je samo od 2014. godine iz Kliničkog centra otišlo slovom i brojem 97 ljekara", navodi Duško Stjepović iz te partije.

Kovačević kaže da je politika prisutna kod dijela ljekara Kliničkog centra. S druge strane, nju i ministra zdravlja Kenana Hrapovića prozivali su iz Sindikata doktora medicine da su partijski vojnici, tražeći njihove ostavke.

"Imate jedan broj ljekara, aktivnosti Sindikata doktora medicine, bio je usmjeren maltene da nikada nisam čula da je nešto dobro urađeno", kaže Kovačević.

Pavićević smatra da bi za Klinički centar bilo dobro da ga vode stručni ljudi i da "sve ostale aktivnosti ostanu po strani".

Bivša direktorka smatra da se zaposleni moraju bolje motivisati.

"Najveći problem su plate u Kliničkom centru, ja mislim da Vlada mora brzo ići u povećanje plata", napominje ona.

"Evo očekujemo da ćemo do kraja ove godine sa novim menadžmentom ipak uspjeti da to sprovedemo do kraja", kaže Pavićević.

Za neurologa Jevta Erakovića, doskorašnjeg predsjednika Upravnog odbora Kliničkog centra, koji je imenovan za novog direktora, ima poruku:

"Da mu poželim sreću, biće mu dosta teško…"

Bonus video: