Nikšić: Uskoro odlaganje otpada na Studenačkim glavicama

Iz lokalne uprave, obećavaju da će deponija raditi u skladu sa propisima, zbog čega ne bi trebalo da dođe do narušavanja prirode ovog predjela
236 pregleda 2 komentar(a)
Studenačke glavice, Foto: Printscreen (YouTube)
Studenačke glavice, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 28.07.2018. 17:26h

Studenačke glavice su lokalitet na kome će uskoro početi odlaganje neopasnog građevinskog otpada, odluka je Skupštine opštine Nikšić. Iako se radi o priodnom predjelu, po mišljenju ekologa sa biodiverzitetom sličnim Trebjesi, odbornici su odlučili da je to pravo mjesto da se odlozi otpad, jer je lokacija na kojoj će se deponovati u listu nepokretnosti upisana kao neplodno zemljište i šume šeste klase.

"Prilikom odabira lokacije vodili smo se preporukom iz Državnog plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori za period od 2015-2020 godine, da se za izgradnju svih predviđenih infrastrukturnih objekata koriste ranije devastirane ili manje kvalitetne površine. Ova lokacija spada u te površine", rekao je potpredsjednik Opštine Nikšić Marko Radojević.

Osnovni razlozi za donošenje ove odluke, tvrde u lokalnoj upravu, su sprječavanje nekontolisanog odlaganja neopasnog građevinskog otpada, stvaranje uslova za njegovu preradu i zaštita životne sredine, a Studenačke glavice su odabrali da bi deponija bila bliže građanima. U Društvu mladih ekologa, koje se zalaže da se ovaj lokalitet stavi pod posebnu zaštitu kao prirodni predio, smatraju da Studenačke glavice nijesu rješenje za jednu takvu deponiju.

"Sa oprezom prihvatamo tu odluku iz razloga što se plašimo da tu može biti opasnog gađevinskog otpada. Ono što ohrabruje u ovoj odluci je da se ipak ta deponija nalazi na periferiji Studenačkih glavica. U slučaja pravilnog odlaganja neopasnog građevinskog otpada neće biti negativnog uticaja na ovaj dio koji predlažemo da se stavi pod zaštitu", rekao je Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa.

A razloga zašto nova deponija ne smije ugrozi Studenačke glavice je mnogo.

"Flora Studenačkih glavica je gotovo ista Trebjesi, gdje na oko 150 hektara ima oko 240-250 zeljastih i drvenastih biljnih vrsta, što je fenomen na malom prostoru", rekao je Karadžić.

Iz lokalne uprave, obećavaju da će deponija raditi u skladu sa propisima, zbog čega ne bi trebalo da dođe do narušavanja prirode ovog predjela.

"Nakon donošenja ove odluke biće donijeta Odluka o načinu privremenog skladištenja građevinskog otpada i uslovima zaštite životne sredine, uz saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma, kojom će biti definisan i subjekat koji će upravljati deponijom", rekao je Radojević.

Katastarska parcela na kojoj će uskoro početi deponovanje građevinskog otpada nalazi se u dijelu studenačkih glavica bližem Kapinom polju, što znači da će biti dovoljno daleko od eko parka Blace, koji je od kada je uređen postao nezaobilazno izletište Nikšićanima.

Bonus video: