Ljekarska komora: Nisu isto kesa kafe i bombonjera, ili 100 eura ispod ruke

Istraživanje CEMI-ja pokazalo je da skoro pa polovina ispitanika vjeruje da u zdravstvu postoji korupcija
102 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 19:54h

Tanka je linija između onoga što se smatra gestom zahvalnosti i mitom. Čuvena kesa kafe i bombonjera, ili 100 eura ispod ruke, različite su stvari, kaže predsjednik Ljekarske komore. Dok je prva dio tradicije, druga sve više uzima maha. Ipak, po mišljenju Đoka Jočića, ne toliko koliko je pokazala anketa. Trenutno se pred sudom komore nalaze tri slučaja korupcije, ali nikad zbog prijave nijednom ljekaru nije oduzeta licenca za rad.

"To je isto kao kad bi postavili pitanje pravosudnim institucijama rekli oni nista ne rade, nisu nikog osudilli na smrt ili nijesu izrekli doživotnu robiju. Znači, oduzimanje licence je jedna od najtežih kazni, to je ravno smrtnoj presudi u građanskom sudu.", kaže Jočić.

Da ne bi tako presuđivali ljekarima, koji dobar dio života potroše da dođu do ljekarske specijalizacije, predsjednik Ljekarske komore kaže da sve insititucije moraju zajedno, u okviru svojih ovlašćenja, raditi na suzbijanju korupcije.

"Komori se dostavljaju pritužbe, da Komora sve to rješava. Međutim, od toga se distanciraju sve ostale institucije, što nije u redu. Jer ako hoćemo da se borimo protiv korupcije moramo se boriti organizovano".

Da su odgovarajući potvrdno na prisustvo korupcije u zdravstvu, građani mislili na uobičajeno čašćavanje radnika, vjeruju i ljekari. Baš kao što se vidi u istraživanju, i oni vjeruju da su glavni uzrok korupcije male plate. Ipak, ljekar Vladimir Pavićević ne vjeruje u toliku zastupljenost korupcije, ali zna gdje je joj je najplodnije tlo.

"Imate privatizaciju javnog sektora. I to je praktično jedna siva zona u kojoj se jedan broj zdravstvenih radnika dobro snalazi. I u kojoj se praktično prave sistemi kako da se izvuče novac iz ruku građana. Zbog toga mi stojimo na stanovištu da se mora jačati javni sektor".

Njegova koleginica, Ljiljana Krivokapić, smatra da se ljekari sve manje potkupljuju, ali da svakako sve slučajeve treba prijavljivati.

"Mi smo narod koji ima običaj da poklanja i daje i kad ide u goste. To je neka vrsta zahvalnosti i to ne mogu staviti u isti koš kao i korupcija i mito koje neko kada traži novac da bi dao i ukazao zdravstvenu pomoć. Ali ako tako nešto postoji, dajte da to zajednički rješavamo, ukažite, pokažite na te ljude".

Pored Ljekarske komore i niza ostalih državnih institucija, korupciju u zdravstvu građani mogu prijaviti i Upravi za antikorupcijsku inicijativu. Oni su od januara primili 50 predstavki, od kojih se samo dvije odnose na oblast zdravstva.

"Mi nijesmo nadležni da procesuiramo takve predstavke, mi ih dostavljamo nadležnim organima. Jednu od njih smo dostavili Ministarstvu zdravstva, a drugu smo dostavili Vrhovnom državnom tužilaštvu koje nas je obavijestilo da je dostavilo istu osnovnom tužilaštvu. Nemamo još uvijek odgovore ni od jednog ni drugog organa", kazala je TV Vijesti Vesna Ratković iz Uprave za antikorupsijsku inicijativu.

Istraživanje CEMI-ja pokazalo je da skoro pa polovina ispitanika vjeruje da u zdravstvu postoji korupcija, da im je tarifa za liječenje bila unaprijed poznata, kao i da su plaćali doktorima prije samog liječenja.

Bonus video: