"Na pijaci robe ima, ali narod nema para da kupuje"

"Mora se dobro rasporediti da bi se došlo do kraja mjeseca. Ili bar do 20? Nekako se mora stići do kraja", kaže kupac Jelka Trtica
60 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 20:20h

Što su dani kraći, zimnica se sve češće pominje. Nekada su to bili pravi mali rituali, često su učestvovali svi članovi porodice u pravljenju recimo kiselog kupusa, krastavaca, turšije i ajvara. Danas je neko drugo vrijeme, što pokazuje i podgorička Kamionska pijaca, ponuda dobra, potražnja loša.

Jelka Trtica planira da malo namirnica stavi u zamrzivač, kupi nešto za ajvar...

Džibo Rastoder je na pijaci bio kako bi kupio paprika, kupusa, luka, krompira... ali kaže - dosta je skupo.

"Plan je naš da nešto spremimo, da nešto imamo, međutim ne može se od penzije, od socijale, teško je da se kupi što".

Ponuda na Kamionskoj pijaci je više nego dobra.

Prodavačica Vesna Bulatović kaže da se kupus prodaje dobro, a njegova cijena se kreće od sedam do 15 centi.

Za razliku od ponude, potražnja je lošija nego lani.

"Robe puno ima, a nema narod, vjerovatno da nema para, čim ih nema ovamo", kaža prodavačica Svetlana Stajović.

Vesna Bulatović procjenjuje da je trgovina pala i do 40 odsto u odnosu na lani.

"Nije kao prošle godine, bilo je više naroda, ove godine manje, zašto, da li je u pitanju ili nema narod para ili cijene, ne znam".

Prodavci kažu da su veliki marketi učinili svoje.

"I ja idem u te diskonte, kupujem nešto što nemam ovdje na tezgi, ali stvarno sa nekim njihovim cijenama, stvarno je nelogično. Kada pijaca propadne, mislim da će biti loše svima", kaže Svetlana Stajović.

A kupci, prirodno, traže jeftinije.

Ovdje, na Kamionskoj pijaci, nema ni intenziviranja privrednog rasta, niti fiskalne konsolidacije, ni dinamiziranja konkurentskih prednosti. Nema ni Agendi, akcionih planova i mapa puta, niti implementacije svega toga. Već gola racionalizacija kućnih prihoda, narodski rečeno, spajanje prvog i prvog u mjesecu.

"Mora se dobro rasporediti da bi se došlo do kraja mjeseca. Ili bar do 20? Nekako se mora stići do kraja", kaže kupac Jelka Trtica.

Džibo Rastoder dodaje da sve zavisi od finansija.

"Drugo je sada onaj na selu što nešto proizvede, a mi ovdje nemamo šta da proizvedemo, mi sve iz novčanika, koliko ti je novčanik, toliko se otvaraš".

I tako u susret zimi, mnogi će ekonomisati koliko će novca potrošiti na zalihe hrane, da li će kupovati gotove proizvode ili će zimnicu praviti sami. Na stranu kvalitet, skoro sve je stvar proračuna.

Galerija

Bonus video: