Stare novine novog datuma: Novine Nikšića, glasilo sjećanja

U Novinama Nikšića možete čitati o muzičarima koji su u tom gradu počeli da sviraju neki novi pravac. Ili o gimnaziji nikšićkoj koja je u svoje vrijeme značila mnogo...
249 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2013. 19:41h

U vrijeme kada je egzistencijalno važno ići u korak s dnevnim informacijama Nikšićani su odlučili da se vrate u bolja vremena. Grupa entuzijasta pokrenula je lokalno glasilo - novine koje se bavi starim temama.

Novine Nišića su mjesečnik u kome će se naći mnoge zaboravljene priče, znamenite ličnosti i kultna mjesta, a o svemu tome Nikšićani se mogu besplatno informisati.

"Novine i veličina novine podsjećaju mene u ovim godinama na stare novine koje su nekad izlazile u ovakvoj veličini i obliku i koje su kao na štafelaju čitane u kafanama, kafićima, restoranima", kaže Radovan Mijanović, urednik programskog savjeta Novina Nikšića.

Štafelaja više nema, ali ima ljudi koji ne zaboravljaju. Ponosni što su rođeni u gradu koji je prednjačio u mnogim oblastima na listovima hartije oživljavaju bolja vremena.

"O muzičarima koji su u Nikšiću počeli da sviraju neki novi pravac. Ili o gimnaziji nikšićkoj koja je u svoje vrijeme značila mnogo", kazao je Mijanović.

"Nažalost, neki velikani, ne samo u sportu već i u drugim oblastima su zaboravljeni i oduševljeni su kad oćemo da napravimo priču sa njima, kad oćemo da se njihov život i rad nađu u našim novinama", dodaje Vladimir Šestović, urednik Novina Nikšića.

Klupko je počelo da se odmotava pričama o prvim pilotima, fudbalerima Sutjeske, entuzijastima Kulturno umjetničkog društva Zahumlje. Oživjeli su pjesnici, aforističari, boemi, ali i kultna mjesta i kafane, po kojima je stari Nikšić bio prepoznatljiv i koje su, kako je zapisano, slovile za univerzitete u malom. Zato je važno da nove generacije znaju ko je nekad šetao njihovim ulicama.

"Da vide kako je nekad bilo, da uporede sebe i da vide te stare slike, da prepoznaju te ljude korzom koji su nekad predstavljali Nikšić i značili ne samo za Nikšić već za Crnu Goru i onu veliku Jugoslaviju", kaže Mijanović.

Odmah nakon prvog broja sjeta se iz male redakcije proširila gradom, pa građani rado učestvuju kao koautori tekstova.

"U hodu nam se javljaju ljudi, svakodnevno mailom. Tu stižu razne fotografije, razne priče i anegdote", kaže Šestović.

Za čitanje starih novina ne trebaju pare jer se umjesto na trafikama besplatno dijele u knjižarama. Trenutno se radi na slaganju četvrtog broja koji izlazi uskoro, a iz redakcije obećavaju još puno promenada kroz stari grad.

Bonus video: