Kontejnerski terminal zakinuo radnike za 2 miliona eura

Zakidanje radnika se desilo uslijed nezakonitog dogovora jednog od sindikata i Uprave, zbog kog već 2 godine primaju 18 odsto manje plate
5 komentar(a)
Kontejnerski terminali, Bar, Foto: Anto Baković
Kontejnerski terminali, Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 24.10.2013. 15:27h

Zbog neispravnog obračuna zarada menadžment Kontejnerskih terminala u Baru je zaposlene zakinuo za 2 miliona eura u protekle dvije godine.

I pored izvršnih presuda kojima se nalaže da se ispravi obračun za približno 500 zaposlenih Inspekcija i Uprava za sada nisu ispravile greške.

Zakidanje radnika se desilo uslijed nezakonitog dogovora jednog od sindikata i Uprave, zbog kog već 2 godine primaju 18 odsto manje plate.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da sprovođenje odluke, odnosno primjena novog obračuna nije u njihovoj nadležnosti.

Pred radnicima se nalazi i privatizacija preduzeća, ali da bi turska kompanija Global Ports preuzela firmu, potrebno je da Skupština odobri koncesije.

Global Ports međutim smatra da im nije potrebno 586 radnika, i planiraju da smanje taj broj za čak 360, koji će dobiti otpremnine.

Luka Klisić iz Sindikalne organizacije Kontejnerskih terminala, kaže da bi otpremnina trebalo da iznosi oko 35 hiljada eura po radniku.

Problem je što bi po tom proračunu bilo potrebno 12, a ne 6 miliona eura koliko je Global Ports predvidio.

Sindikalnu organizaciju u tenderskoj komisiji ubjeđuju da će turska kompanija ispoštovati sve odredbe Kolektivnog ugovora.

Bonus video: