Knežević: Viši sud više i ne postoji, odluke donose po političkim direktivama

Knežević ovu odluku ocjenjujuje kao još jednu u nizu, kako kaže, genijalnih koje donosi Viši sud
136 pregleda 16 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.07.2018. 17:57h

Vijeće Višeg suda u Podgorici prihvatilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i potvrdilo kaznu do dva mjeseca zatvora za funkcioner Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića zbog odbijanja da svjedoči, saznaje TV Vijesti.

U rješenju Vijeća Višeg suda u Podgorici navodi se u kojim slučajevima zatvorska kazna može biti manja od 2 mjeseca

"Zatvor svjedoku može trajati dok ne pristane da svjedoči ili dok krivični postupak ne bude okončan ili dok njegovo svjedočenje ne postane nepotrebno a najduže dva mjeseca", kazala je za TV Vijesti Aida Muzurović.

Knežević ovu odluku ocjenjujuje kao još jednu u nizu, kako kaže, genijalnih koje donosi Viši sud.

"Ja sam danas ušao u istoriju crnogorskog pravosuđa kao prvi svjedok kojem je Viši sud odredio zatvor u trajanju od najduže dva mjeseca. Viši sud zapravo više i ne postoji jer donosi odluke isključivo po političkim direktivama", kazao je Knežević.

Kneževićev slučaj "sudije Višeg suda" počeo je nakon što je prvostepenom presudom Osnovnog suda osuđen na sedam mjeseci zatvora. Predmet je zatim po žalbi stigao do Višeg suda a prije odlučivanja, Knežević tvrdi da je dobio prijedlog od jednog sudije Višeg suda da razmisli o mogućnosti da sa 10 hiljada eura ukine osuđujuću presudu i vrati predmet na ponovno odlučivanje. Ime tog sudije nije otkrio ali je tokom prošle nedjelje specijalnoj tužiteljki Stojanki Radović predlozio

"Ukoliko Milivoje Katnić i njegova supruga saopšte ko joj je dao 4.000 eura zapakovanih u čokoladi i saopšti imena policajaca i svih ljudi koji su učestvovali u tom davanju mita, ja sam spreman da saopštim ime sudije Višeg suda", naveo je Knežević.

Nije Knežević jedini koji je odbio da svjedoči. U ponedjeljak se njegov kolega Nebojša Medojević našao opet pred tužiteljkom zbog njegove objave na Fejsbuku da je Miomir Mugoša platio Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću 100 hiljada eura da mu ne određuje pritvor u postupku u kom je osumnjičen da je oštetio Glavni grad za 6,7 miliona eura. On je tada odbio da saopšti ime svog izvora pa je Tužilaštvo i za njega zatržilo dva mjeseca zatvora. Odluka za Medojevića još nije donijeta.

Bonus video: