Za pokrivanje penzija fali 40% sredstava, ali Perović vjeruje u održivost Fonda PIO

Iz godine u godinu, budžet Fonda raste i to za približno 20 miliona eura
8 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2013. 19:05h

Željko Perović je jedan od nešto više od stotinu bivših i sadašnjih Željezaraca koji traže pravo da se penzionišu po benificiranim uslovima.

"Bilo bi sramota da mi sad izvisimo, a ostali riješe svoje pitanje. Da nam ne riješe ovo pitanje mi bi bili na socijalnom", kaže ovaj bivši radnik Željezare.

Perović i ostali Željezarci zapravo traže ono što je već obezbijeđeno KAP-ovcima - da po beneficiranim uslovima steknu pravo na penziju.

"U ovoj godini smo imali priliv novih penzionera oko 4.000 novih penzionera, što je van uobičajenog priliva i očekivanog priliva koji je na godišnjem nivou oko 1.000 novih korisnika para, odnosno 1.000 novih penzionera", rekao je Dušan Perović, direktor Fonda PIO.

Samo penzionisanjem radnika KAP-a već je pola ove kvote ispunjeno. U Ministarstvu finansija kažu da će to značiti dodatna mjesečna izdvajanja od približno 200.000 eura, što je značajan finansijski izdatak.

Iz godine u godinu, budžet Fonda raste i to za približno 20 miliona eura: U 2011. budžet za penzije iznosio je 361 milion eura, lani je za penzije trebalo izdvojiti 383 miliona, dok je taj iznos za ovu godinu 404 miliona eura.

"Možemo iz ovih podataka finansijskih kretanja i potreba sredstava za finansiranje Fonda zaključiti da je između ostalog prouzrokovao veći broj penzionera koji se penzionisao u ovom periodu", objašnjava Dušan Perović, direktor Fonda PIO.

U Crnoj Gori ima približno 120 hiljada penzionera. Direktor Fonda ne očekuje da će ovaj rast broja penzionera ugroziti održivost Fonda jer su iz godine u godinu uslovi za odlazak u penziju sve oštriji.

"Fondu nedostaju značajna sredstva, skoro 40% sredstava nedostaje za pokrivanje penzija, ali je dugoročno gledajući, ove mjere treba svakako da daju rezultate. Podizanje starosne granice za odlazak u penziju treba da daju značajne rezultate", smatra Perović.

Crna Gora je jedina u regionu pomjerila konačnu granicu za odlazak u starosnu penziju na 67 godina, a oni koji tu penziju dočekaju, prosječno mjesečno primaju 280 eura.

Galerija

Bonus video: