Pošto javni WC ne radi, turisti u Herceg Novom nuždu vrše gdje stignu

Osposobljavanje gradskog WC-a, prema računici Sekretarijata za komunalne poslove koštalo bi oko 20 hiljada eura
182 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2013. 18:49h

Katanac na vrata novskog javnog wc-a odavno je stavljen, pa ovaj prostor u centru grada sada služi za odlaganje otpada. Brojnim turistima, ali i stanovnicima ne preostaje nista drugo nego kad prigusti da svrate u obližnji kafić, ćosak ili podrum.

"Mislim da je neshvatljivo da na čitavom šetalištu u Herceg Novom ne postoji gradski WC i da ujutro ne možete otići od smrada od mokraće. Turisti se puno žale na to, ali niko ne obraća pažnju", kaže vlasnik kafića Roland Popović.

Već više od deceniju, pažnju na to obraćaju samo vlasnici ugostiteljskih objekata na šetalištu Pet danica. Oni su prinuđeni i da krše propise da samo gosti lokala mogu da koriste toalet.

"Pravo da vam kažem imam problem da se odbranim od korišćenja tolaeta, pokušavam da to svedem na razumnu mjeru. To je i trošak, ne možemo nikoga vratiti jer će onda u parkove", rekao je Marko Salatić, vlasnik restorana i plaže u Novom.

U lokalnoj upravi priznaju da je nedopustivo da jedan turistički centar nema gradski WC. Sekretar sekretarijata za komunalne poslove Marko Mirjanić iznosi probleme i tvrdi da osim što nema novca postoje i neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

"Problem je što je što je to vlasništvo Vektra boka. Mi smo sa njima u pregovorima kako bi nekako tu lokaciju mogli da osposobimo i privedemo namjeni".

Osposobljavanje gradskog WC-a, prema računici Sekretarijata za komunalne poslove koštalo bi oko 20 hiljada eura i obećavaju da će se potruditi da ga završe do sredine 2014. To su, podsjećaju ugostitelji, posljednji put obećali 2010.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se neko u gradu pozabavi ovim. Nije sve urbanizam i katastar, ima još tu posla, to su stvari koje ne iziskuju velika ulaganja", kaže Salatić.

Pa dok se hercegnovska vlast ne odluči na ovaj korak, hercegnovskim turistima nije neophodna mapa da bi pronašli gradski WC. Jednostavno, nuždu će vršiti gdje god malo mjesta nađu.

Galerija

Bonus video: