Pored Njegoševe rodne kuće godinama zgrada oronulog odmarališta, sada "niče" motel?

"Predstavlja tipičnu crnogorsku kuću, jednospratna kamena kuća, čiji su podrumi namijenjeni za odlaganje hrane, a sprat za stambeni prostor. U toku 2018. do sada smo imali 2087 gostiju, što je za nekih 200 gostiju više nego u istom periodu prošle godine", kaže Isidora Kovačević iz Narodnog muzeja
840 pregleda 0 komentar(a)
Njegoš, rpdna kuća, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Njegoš, rpdna kuća, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Ažurirano: 28.10.2018. 18:25h

Kuća u kojoj je 1813. godine rođen Petar Drugi Petrović Njegoš danas je muzej, u kom je izloženo pokućstvo, lični predmeti i dio književnog stvaralaštva vladike Rada.

"Predstavlja tipičnu crnogorsku kuću, jednospratna kamena kuća, čiji su podrumi namijenjeni za odlaganje hrane, a sprat za stambeni prostor. U toku 2018. do sada smo imali 2087 gostiju, što je za nekih 200 gostiju više nego u istom periodu prošle godine", kaže Isidora Kovačević iz Narodnog muzeja.

Svaki turista koji dođe, sa lijeve strane mora međutim primijetiti ruševinu starog odmarališta, tik do Njegoševe rodne kuće.

"Narušava itekako sliku Njegoševe rodne kuće i samog njeguškog polja. Mogu da kažem da sam u zadnjem razgovoru sa ljudima iz prijestonice Cetinje došla do saznanja, veoma prijatnog, da će u neko dogledno vrijeme da se tu gradi pristojan motel", tvrdi Kovačević.

Vlasnik spornog objekta i zemljišta je Elektroprivreda, koja ga je preuzela 80-ih godina prošlog vijeka od Udruženja penzionera Crne Gore.

Neko vrijeme je korišćeno kao odmaralište zaposlenih, nakon čega je zatvoreno i prepušteno zubu vremena. Iz energetske kompanije kažu da su svjesni činjenice da taj objekat narušava izgled ovog područja.

"Elektroprivreda Crne Gore A.D. Nikšić, u komunikaciji sa relevantnim državnim institucijama i Prijestonicom Cetinje, pokušava da pronađe rješenje za ovaj objekat, kako on ubuduće ne bi predstavljao ružnu sliku ovog dijela Njeguša, odnosno kako bi se sama lokacija na kojoj se nalazi ovaj objekat uredila na način kako ista zaslužuje, imajući u vidu istorijski i identitetski značaj".

U Ministarstvu kulture kažu da su jos 2014. godine zaključili da je “neposredno okruženje kulturnog dobra degradirano” i da su zatražili da se ruševina ukloni. I u Opštini Cetinje prepoznaju problem, ali ne nude konkretna rješenja.

"Imajući u vidu stanje u kojem se nalazi odmaralište i značaj koji ima Njegoševa kuća u kulturnom i istorijskom smislu, Prijestonica Cetinje i Elektroprivreda Crne Gore su u komunikaciji kako bi se našlo optimalno rješenje, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena", poručuju iz Prijestonice.

I sva ova obećanja I odgovori koji ništa ne znače traju godinama, i to zbog vrlo malo posla, dok u međuvremenu na sve strane odjekuju patriotske trube. Primjećuju to i ugledni Cetinjani.

"Mi koji smo završili gimnaziju cetinjsku znali smo Gorski vijenac napamet. Zaista je žalosno, taj jedan odnos koji se pretvorio u nekakvu politizaciju koja ničemu ne vodi. Pitam se samo da je bio Francuz ili Englez, gdje bi sa njim bio kraj i dokle bi došao i koliko bi bio popularan u svijetu, a mi na žalost pokazujemo i prema Njegošu i prema mnogim drugim ličnostima da ne znamo da cijenimo svoje vrijednosti", kaže Božidar Ivanović.

Ili kako je Njegoš pjevao: Moje pleme, snom mrtvijem spava...

Bonus video: