Solarni punjač: Rješenje za praznu bateriju telefona dok ste vani

Kristina Nikolić iz kompanije Strawberry Energy objašnjava da uređaj transformiše solarnu u električnu energiju, skladišti je u akumulatorskim baterijama
91 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 18:45h

Koliko ste se puta našli u situaciji da je baterija vašeg mobilnog telefona "pri kraju" a da ste vani i da nemate gdje da je "pripunite"? Takva situacija podstakla je grupu mladih inovatora iz Beograda da napravi solarni punjač koji će svima omogućiti brzo punjenje baterije na ulici.

Kristina Nikolić iz kompanije Strawberry Energy objašnjava da uređaj transformiše solarnu u električnu energiju, skladišti je u akumulatorskim baterijama.

"Uređaj se može koristiti i kada je oblačno i tokom noći i služi da riješi 'problem 21. vijeka', odnosno praznu bateriju vašeg telefona kada nijeste kući", rekla je Nikolić za Televiziju Vijesti.

Korišćenje uređaja je jednostavno, bitno je samo da pronađete priključak koji odgovara vašem telefonu i sačekate.

Cijela ideja je stara nekoliko godina,a kada je desetak studenata sa više fakulteta zajednički počelo da radi na obnovljivim izvorima energije.

"Kombinujući postojeće elemente, mi smo stvorili novu vrijednost i na neki način dali priliku ljudima da stupe u kontakt sa čistim izvorom energije. Prva tri ovakva sistema u Beogradu su imali preko 300.000 korisnika i većina njih je tada imalo prvi kontakt sa 'zelenom' energijom", navela je Nikolić, dodajući da Strawberry Energy planira da izvozi taj uređaj svuda gdje se za to pokaže interes.

Galerija

Bonus video: