Opozicija: Novi rebalans je poraz državnih institucija

Ministar finansija Darko Radunović objasnio je da se rebalans sprovodi, prije svega, zbog usklađivanja rashoda i smanjenja akciza na cigarete
57 pregleda 4 komentar(a)
Skupština, Foto: Screenshot (Youtube)
Skupština, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 23.07.2018. 17:35h

Drugi rebalans budžeta za 2018. godinu, za samo pola godine, resorni ministar opravdao je sa dva ključna razloga - smanjenje akciza na cigatere i korekcija rashoda.

"Izvorni prihodi umanjeni su za 8,4 miliona eura, dok su ukupno planirani izdaci budžeta u odnosu na plan smanjeni za 4,5 miliona. Shodno tome, planirani deficit je približno na istom nivou, kao i u slučaju prethodnog rebalansa i iznosi 142,84. odnosno 3,2 procenta BDP-a", kazao je ministar finansija Darko Radunović.

Radunović je pojasnio da će se, zbog potrebe kadovskog jacanja institucija, prvenstveno u prosvjeti, zdravstvu i socijalnoj zastiti, kao i evropskih integracija, na zarade zaposlenih u tim oblastima izdvojiti 22 miliona eura više. Što se tiče akciza na cigarete, ponovio je da se one umanjuju sa 80 na 60 centi po paklici.

"Ovim izmjenama se zaustavlja dalji pad u naplati prihoda po ovom osnovu, jer će se smanjivanjem cjenovne razlike između proizvoda sa sivog tržišta i proizvoda iz legalne prodaje povećati prodaja kroz legalne tokove i samim tim obezbijediti stabilan izvor prihoda", ističe on.

A opozicija kao da je jedva čekala da se načne priča o cigaretama.

"Ko švercuje cigarete u Crnoj Gori, ko? Ko u ime države to radi, đe idu te pare? Ne smijete ništa da uradite, kokain i cigarete se švercuju pod okriljem države, novac se koristi za finansiranje DPS-a i za bogaćenje braće Đukanović", kazao je poslanik Nebojša Medojević, nakon čega ga je potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović upozorio da vodi računa kako govori.

Poslanik Raško Konjević kazao je da nema odgovora na pitanje gdje su pare koje je trebalo da idu u budžet.

"One su se slile u nečije privatne džepove i sada kao rezultat poraza države u tom segmentu, poraza njenih institucija, mi smanjujemo akcize", kaže on.

Poslanik Goran Danilović smatra da nije korektno da isti ministar predlaže danas da se akcize smanje, a da je prije pola godine vjerovao da radi dobru stvar za državu time što ih povećava

Ipak, u DPS-u u rebalansu budžeta i smanjenju akciza ne vide ništa sporno.

"Previše je toga u crnogorskoj ekonomiji dobro i previše toga imamo kao pozitivne pokazatelje, da bismo bili skeptični prema onome sto radi Vlada Crne Gore", ocjenjuje Predrag Sekulić.

Rasprava se nastavlja sjutra, a na početku današnjeg zasjedanja DPS je povukao predlog izmjena zakona o eksproprijaciji koji je predviđao da država po hitnom postupku može da uzme privatnu imovinu, ako je to u javnom interesu, bez čekanja odluke suda, što je opozicija ocijenila kao pokušaj otimanja svojine.

Iz DPS-a nisu objasnili zašto su odustali od ovog predloga. Nije prošla inicijativa nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića da se u dnevni red uvrsti predlog izmjena izbornog zakona, koji predviđa uvođenje otvorenih izbornih lista.

Bonus video: