inicijativa

SNP će tražiti izmjene zakona: Ili zimske gume, ili lanci, oboje je besmisleno

“Ja sam i kao vještak imao nekoliko slučajeva gdje zimski pneumatik u ljetnjim uslovima vožnje izaziva saobraćajne nezgode sa smrtnim posljedicama"
116 pregleda 34 komentar(a)
20.02.2019. 14:42h

Zimske gume - stalna tema za razmjenu mišljenja i za pitanje zašto baš svi moraju da ih kupuju.

"Kod nas padne snijeg jednom u pet ili 10 godina i odmah se digne fama i pomama za zimskim gumama, za lancima...", "To nema uopšte smisla, u redu je za sjever Crne Gore, ali za primorje i Podgoricu stvarno ne", kažu sagovornici TV Vijesti.

Da nema smisla smatraju i u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

"Stručnjaci govore da zimske gume na temperaturama većim od sedam stepeni nisu neophodne, a da na malo većim temperaturama čak prouzrokuju štetu. Prema podacima koje smo dobili od Hidrometereološkog zavoda Crne Gore postoji ogroman broj gradova u Crnoj Gori u kojima je tokom zimskih mjeseci u kojima je zimska oprema obavezna temperatura vazduha samo pet ili 10 dana bila manja od sedam stepeni, što znači da smo zbog tih desetak dana sve one ostale dane obavezali ljude da koriste zimske gume, što je bio veliki trošak", kaže Snežana Jonica iz SNP-a.

Vještak saobraćajne i mašinske struke Goran Čarapić kaže da u mnogim crnogorskim gradovima realno ne postoji potreba za zimskih gumama.

Prema njegovim riječima, zimske gume na 80 odsto teritorije Crne Gore, sa aspekta bezbjednosti saobraćaja, nemaju nikakvog uticaja.

Čarapić dodaje da je poseban problem to što su zimske gume neophodne zimi, dok za ljeto nema pravila. Pošto ljetnje nisu obavezne ljeti, mnogi su nakon zime samo nastavili da voze sa zimskim gumama, što može biti opasno.

“Ja sam i kao vještak imao nekoliko slučajeva gdje zimski pneumatik u ljetnjim uslovima vožnje izaziva saobraćajne nezgode sa smrtnim posljedicama”, kaže Čarapić.

On je mišljenja da bi trebalo izvršiti određene promjene u samom zakonu.

U MUP-u kažu da su neke promjene moguće, ali ne otkrivaju detalje.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova analizira primjenu Zakona o bezbjednosti saobraćaja koji je počeo da se primjenjuje u januaru 2013. da bi se utvrdila svrshishodnost određenih rješenja. Shodno rezultatima te analize, moguće su promjene u narednom periodu”, saopšteno je TV Vijesti u MUP-u.

Iz SNP-a poručuju da bi trebalo da se ugledamo na komšije.

“Mi ćemo predložiti rješenje slično onom u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH, a to je da pod zimskom opremom podrazumijevamo da neko mora imati ili zimske gume ili alternativno da na ljetnjim gumama koristi lance na pogonskim točkovima na prostoru na kojem je to neophodno zbog uslova na putu, dakle – da ne moraju svi vozači u Crnoj Gori na svim mjestima, bez obzira na temperaturu da imaju zimske gume, jer je to potpuno besmisleno”, kaže Jonica.

Prema važećim propisima, zimske gume na pogonskim točkovima i lance u gepeku morate imati od 15. novembra. A već početkom oktobra, kako najavljuju iz SNP-au Parlamentu će pokrenuti priču o izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Galerija