Kupujemo li stvarno crni hljeb?

"Na tržištu ima svega i svačega, jer stotine i stotine pekara proizvode hljeb, a pitanje je sa kakvim sistemom kontrole"
90 pregleda 12 komentar(a)
crni hljeb, Foto: Shutterstock
crni hljeb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.09.2013. 19:03h

Kupiti hljeb, reći će mnogi, i nije neka filozofija. Ipak danas to i nije tako jednostavno jer postoje razne vrste hljeba. Upravo tu može nastati problem, upozoravaju iz Centra za zaštitu potrošača.

Kada kupuje hljeb, Bosiljka Kankaraš nema mnogo dilema.

"Sve više ljudi mijenja navike, pa kupuju hljeb koji nije bijeli", kaže ova Podgoričanka.

Dr Vesna Boljević, šefica proizvodnje u pekari, kaže za TV Vijesti:

"Hljeb bi trebao da bude proizveden u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda. U to sumnjaju u Centru za zaštitu potrošača, jer su ranije u nekoliko slučajeva utvrdili da su neki crni hljebovi bili ustvari prerušeni bijeli."

Olga Nikčević iz CEZAP-a kaže za TV Vijesti da se hljeb od bijelog brašna vizuelno može prerušiti u neki drugi.

"A na tržištu ima svega i svačega, jer stotine i stotine pekara proizvode hljeb"

"Zahvaljujući prirodnim bojama sa dodatkom prženog raženog ili ječmenog slada. A prema Pravilniku, crni pšenični hljeb se pravi od brašna tip 1100, dakle od crnog brašna koje za razliku od bijelog ima dosta minerala i vitamina, a obogaćeno je biljnim vlaknima", kaže Nikčević.

"Na tržištu ima svega i svačega, jer stotine i stotine pekara proizvode hljeb, a pitanje je sa kakvom tehnologijom, sirovinama, kadrom i sistemom kontrole", kaže dr Boljević i dodaje:

"U važećem Pravilniku stoji da sirovine koje upotrebljavaju pekari ne smiju da sadrže primjese koje bi proizvodima dale prividna svojstva u pogledu kvaliteta, tako da bi potrošača mogle dovesti u zabunu. Ukoliko se hljeb ne prodaje u originalnom pakovanju, na policama mora biti označena njegova vrsta, masa i naravno firma koja ga proizvodi."

Bonus video: