Adea u Turskoj traži nadu: CG nadležni neće da finansiraju ekperimentalne metode

Adeini roditelji novac skupljaju putem donacija
75 pregleda 3 komentar(a)
Adea Dervišaga, Foto: Screenshot (YouTube)
Adea Dervišaga, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.07.2018. 17:43h

Adea je četrnaestogodišnja djevojčica koja ima cerebralnu paralizu. Gotovo da nema terapije u Crnoj Gori koju nije probala. Nakon što su čuli za metodu liječenja matičnim ćelijama, Adeini roditelji su putem donacija skupili novac za tri matične ćelije i, sa koferom punim nade, zaputila se za Tursku.

“Nakon treće mi smo vidjeli neko čudo... Moja Adea je sa kauča na podu sama sišla i digla se na kolena što prije nije radila. Drugo, moja Adea je šest koraka napravila držeći joj prst”, priča Rizaje Dervišaga, Adein otac.

Ipak, nakon primanja četvrte matične ćelije, Adein otac očekivao je više. Ostalo joj je da primi još dvije, ali ni u nastavku liječenja neće imati finansijsku pomoć Fonda zdravstva.

"Da je liječenje matičnim ćelijama još uvijek u fazi kliničkog ispitivanja, odnosno ne predstavlja medicinski standard ili medicinsku doktrinu u liječenju cerebralne paralize. Nijedna država svoje građane ne upućuje na liječenje eksperimentalnim metodoma", kazao je Sead Čirgić, direktor Fonda zdravstva.

I u Ministarstvu zdravlja saglasni su da ne treba finansirati metode liječenja koje još nisu potpuno ispitane.

"Smatramo da lijećenje matičnim ćelijama u ovom trenutku, s obzirom da se nalazi u eksperimentalnoj fazi, nije indikovano za pacijente sa cerebralnom paralizom i Fond za zdravstveno osiguranje ne može da ga finansira. Tome u prilog govori činjenica da liječenje matičnim ćelijama nije registrovano za pomenutu indikaciju ni u jednoj zemlji svijeta i ne postoji u zvaničnim terapijskim protokolima", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Zbog toga roditelji novac skupljaju putem donacija. Kako su nam kazali u Fondaciji “Budi human, od ukupno 12 korisnika sa dijagnozom cerebralne paralize, čak 11 odlučilo se za tretman presađivanja matičnih ćelija, čije četiri serije terapija koštaju oko 30 hiljada eura.

Adein otac, u ime ulcinjskog udruženja roditelja djece za smetnjama u razvoju čiji neki članovi imaju i po dvoje djece sa cerebralnom paralizom, poručuje da im moraju pomoći.

„Fond zdravstva za državljanine Crne Gore mora da se stara za to, barem djelimično.”

Ne zna se koliko u Crnoj Gori ima djece oboljele od cerebralne paralize. Ova bolest nastaje oštećem dječjeg mozga i manifestuje se odsustvom pokreta i drugim intelektualnim i emocionalnim smetnjama.

Bonus video: