Kako je Vuković postao gradonačelnik: Bliskost sa Đukanovićem i lojalnost partiji

Da je izbor Vukovića kompromis između dvije podijeljene struje unutar DPS-a, misle i u opozicionoj URA. Ipak, u svemu prepoznaju marketing
1135 pregleda 25 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: Luka Zeković
Ivan Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.07.2018. 17:27h

Nekoliko dana prije isteka zakonskog roka, izvjesno je da će novi gradonačelnik Podgorice biti profesor na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković. Sinoć je to i Odbor DPS-a Glavnog grada jednoglasno potvrdio.

34-ogodišnji Vuković tako će sjesti u fotelju, kako se spekulisalo, glavnog protivkandidata, gotovo duplo starijeg, dosadašnjeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića. U DPS- u kažu da je Vuković samo jedno u nizu novih lica koja jačaju tu stranku.

U civilnom sektoru, kao i u dijelu opozicije smatraju međutim da mladog Ivana Vukovića za tu poziciju nije preporučila profesionalna biografija, već isključivo partijska lojalnost i bliskost sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem.

"Nema riječi da je Ivana Vukovića za mjesto gradonačelnika izbacio kvalitet jer se radi o čovjeku koji nikakvo iskustvo nema u onome što je lokalna samouprava. Ovdje se definitivno radi o onome što je njegova bliskost sa liderom DPS-a i strukturama oko lidera DPS-a, koje su u ovom trenutku prevagnule", smatra direktora CGO-a Daliborka Uljarević.

Da je izbor Vukovića kompromis između dvije podijeljene struje unutar DPS-a, misle i u opozicionoj URA. Ipak, u svemu prepoznaju marketing. "Ivan Vuković je od svog prvog javnog nastupa, tada kao tobože nezavisni analitičar, kad je branio sve pogrešne politike DPS-a do dana današnjeg bio upotrebljivan u marketinške svrhe DPS-a, što čini i danas. On će igrati tu ulogu koja mu je dodijeljena – gradonačelnika PG, dok će iza njega oronuli i truli korumpirani sistem nastaviti da radi sve pogrešne stvari koje je decenijama unazad radio", ocjenjuje Luka Rakčević iz URA:

Sa druge strane, u najjačoj partiji, Vukovićev izbor stavljaju u kontekst jačanja kadrovskog potencijala dovođenjem mlađih snaga.

"Pri tom, kada govorimo o podmlađivanju DPS ne bih govorio o tom pojmu smao u smislu godina, odnosno starosti, već prosto želimo da privučemo kvalitetne ljude, koji su dokazani u svojoj profesijama, koji ne moraju nužno biti mladi, mogu biti u srednjim godinama, ali koji se do sada nijesu bavili politikom", kazao je za TV Vijesti Miloš Nikolić iz DPS-a.

Ivan Vuković je profesor na Fakultetu političkih nauka i jedan je u nizu novih ljudi koji zauzimaju čelne pozicije u opštinama. Nakon posljednjih izbora tu su – u Mojkovcu Ranko Mišnić, Bijelom Polju Petar Smolović, na Cetinju Aleksandar Kašćelan. Daliborka Uljarević ove promjene vidi, između ostalog, kao nastojanje DPS-a da napravi otklon od afera koje prate njihove funkcionere. "Ovdje se ne radi o ljudima koji su se dokazali u nekim svojim profesijama kao nezavisni, kao neko ko ima nesumnjivi kvalitet, oni su i ranije bili porepoznati kao pristalice DPS-a", ocjenjuje Uljarević.

U osvrtu na budućeg prvog Podgoričanina, podsjećanje na još jedan momenat. U vrijeme kad je smijenjena rektorka Radmila Vojvodić, što direktorica CGO vidi kao igru moći između sadašnjeg predsjednika države i premijera, Vuković je podržao Vojvodićku, koja važi za osobu blisku Đukanovicu. Uljarević primjećuje i to kako političarima profesija postaje hobi.

"Sigurno je da u našem kontekstu praktično bavljenje politikom, posebno kada ono nosi i određenu poziciju isplativije od naučnog rada, a posebno ako i u tom naučnom radu nijeste postigli neke fascinantne rezultate."

Iako je bio nosilac kampanje, izbor Vukovica za mjesto gradonačelnika Podgorice bio je neizvjestan, a njegovi glavni partijski rivali bili su aktuelni gradonačelnik Stijepović i prvi čovjek opštinskog odbora Vladan Vučelić.

Bonus video: