NIŠTA NOVO

Napad Popovića na ekipu "Vijesti" mnogo puta viđena stvar u proteklih 10 godina

Iz MUP-a nije odgovoreno zbog čega su Subotić i Popović, inače strani državljani, ličnosti kojima je u Crnoj Gori neophodno obezbjeđenje
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 20:52h

Napad direktora NVO Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića na ekipu "Vijesti", za direktora Željka Ivanovića mnogo je puta viđena stvar u proteklih 10 godina.

"Đukanovićev cenzor koji je za specijalnu namjenu doveden u Crnu Goru vidio je od svog šefa šta treba da čini i šta je odomaćeno ovdje kada su nezavisni novinari u pitanju i on je to sproveo bez ikakvog straha da će snositi neke posljedice", rekao je Ivanović.

Popović je novinaru Miodragu Baboviću i fotoreporteru Luki Zekoviću dok su bili na zadatku, oteo fotoaparat i diktafon i izbrisao neke fotografije na kojima je bio.

Zasmetalo mu je što ga fotografišu ispreg zgrade u kojoj se nalaze prostorije njegove organizacije, jer time, kako je rekao, remete njegovu privatnost.

U Akciji za ljudska prava kažu da nema dileme da se radi o osobi koja uživa povećanu pažnju janosti.

"Akcija za ljudska prava smatra da fotografisanje gospodina Popovića na javnom mjestu nije bilo neovlašćeno. Na osnovnu standarda Evropskog suda za ljudska prava on je javna ličnost, koja je dužna da trpi pojačanu pažnju medija. Okolnost da se nalazio u pratnji službenika obezbjeđenja presdjednika Vlade je posebno bila od opravdanog interesa za javnost. Pravo na informisanje javnosti je i zbog toga preovladalo nad njegovim pravom na privatnost i u skladu sa tim je bio dužan da pokaže veću toleranciju prema novinarima. Mislimo da i ovaj slučaj, nažalost, potvrđuje opravadanost našeg predloga za uvođenjem krivičnih djela u cilju zaštite novinara u obavljanju profesionalnih zadataka", kazala je Elma Kurtagić iz Akcije za ljudska prava.

Namjera reportera "Vijesti" je bila da snime biznismena Stanka Subotića Caneta koji je bio sa Popovićem, a koji je zgradu napustio dok se on raspravljao sa novinarima.

Ostao je međutim Zoran Jovanović, dugogodišnji član obezbjeđenja premijera Mila Đukanovića.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Televiziji Vijesti nije odgovoreno zbog čega su Subotić i Popović, inače strani državljani, ličnosti kojima je u Crnoj Gori neophodno obezbjeđenje.

"Uprava policije je dužna da pruži odgovor šta je njen pripadnik radio sa Popovićem i da li je nešto čime se on bavi u Crnoj Gori zahtijevalo i takve mjere obezbjeđenja", kazala je Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje.

S druge strane, u "Vijestima" ne polažu nade da će napad dobiti neki ozbiljan epilog.

"Mi se bojimo da će da se ponoviti farsa sa istragama iz ranijih slučajeva i da će se sve završiti nekom tragikomičnom prekršajnom prijavom od par stotina eura", kazao je Ivanović.

Uljarević je podsjetila i da slučaj Tofika Softića koji je mnogo radikalniji, nije odmakao nigdje.

"A kamoli ovaj kada je u pitanju osoba koja očito uživa povlašćeni položaj kod struktura vlasti".

"Vijesti" su o napadu Popovića obavijestile predstavnike međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom slobode medija u Evropi i Americi.

"Takođe ćemo ovih dana uputiti i jedno pismo u kojem ćemo tražiti od zapadnih vlada da neki svoj uticaj koji imaju kod ove vlasti, iskoriste kako bi se ovi pritisci i napadi prekinuli", rekao je Ivanović.

A Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića, zabrinut je za politizaciju medija, pa sredinom novembra organizuje konferenciju posvećenu etici i profesionalizmu u medijima.

Galerija