Hrvatska i Crna Gora različito gledaju na rješavanje pitanja Prevlake

Josipović je kazao da ako ne bi došlo do kompromisnog rješenja, pitanje granice na Prevlaci bi se rješavalo pred Međunarodnim sudom u Hagu
25 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 13:16h

Granični prelaz na Prevlaci nije vruće političko pitanje, iako Crna Gora i Hrvatska imaju različite stavove gdje granica treba da se nalazi, kazao je hrvatski predsjednik, Ivo Josipović.Josipović je, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom, Filipom Vujanovićem, kazao da su razgovarali o graničnom pitanju koje je, kako je naveo, više od Prevlake.

TV Vijesti, Nemanja Živaljević„Vlade intenzivno rade na rješavanju tog pitanja. Postoje razlike u shvatanju gdje treba da bude granica. Ako ne bude zajedničkog stava, to pitanje će se rješavati pred sudom u Hagu, jer je to mjesto gdje se države rješavaju otvorena pitanja o kojima se ne mogu dogovoriti“, kazao je Josipović novinarima na Cetinju. On je ocijenio da razgraničenje nije vruće političko pitanje. „Zbog toga nemamo loše odnose, to je problem koji treba riješiti i riješićemo ga“, precizirao je Josipović.On je naveo da je na sastanku ocijenjeno da otvorena pitanja treba rješavati ubrzano.„Ta pitanja, ne samo između naših nego svih zemalja u regionu, ne treba ostavljati budućoj generaciji političara“, naveo je Josipović.Josipović je kazao da će Hrvatska i dalje podržavati integracije Crne Gore.

Josipović neće da se mijenja u unutrašnje stvari Vujanović je kazao da pitanje granice na Prevlaci ne opterećuje odnose dvije države. „To je pitanje koje smo riješili u privremenom režimu od 2002. koji funkcioniše bez ikakvih državnih nesporazuma“, rekao je Vujanović.Vujanović je podsjetio da je Josipović posjetio Crnu Goru, prvi put odkada je Hrvatska postala član Evropske unije.„Posjeta je prilika da zahvalimo Hrvatskoj na podršci za crnogorske evropske i evroatlantske integracije. Cijenimo spremnost Hrvatske da ona bude i dalje promoter naših integracionaih interesa“, rekao je Vujanović.On je kazao da je posjeta šefa hrvatske države, prilika da se konstatuju dobri bilateralni i potreba da se dalje razvijaju ekonomski odnosi.„Treba da se dalje afirmiše saradnja dva parlamenta koja je na visokom nivou“, rekao je Vujanović.On smatra da hrvatska i crnogorska manjina u dvije države treba da budu njihov most saradnje. Upitan da prokomentariše izjavu lidera Demokratskog fronta, Miodraga Lekića, koji je kazao da je razočaran što se hrvatski predsjednik neće sastati sa predsjednicima opozicije, već sa, kako je naveo, huškačima napada na Dubrovnik, Josipović je rekao da nije bilo inicijative za sastanak sa opozicijom.„Nije bilo inicijativa za takvim sastankom, a da ih je bilo ne bih se sastao jer su državni sastanci, susreti između institucija, sa predsjednikom, premijerom i predstavnicima parlamenta gdje je opozicija. Dakle, te stranke su zastupljene u instituciji sa kojom se sastajem“, rekao je Josipović.On je dodao da neće “ulaziti” u međusobne kvalifikacije političara u Crnoj Gori, jer je to unutrašnja stvar zemlje.

Galerija

Bonus video: