Evo kakvo nas vrijeme očekuje naredna tri mjeseca

Ove godine je na sjeveru osjetno više kiše, dok je u ostatku zemlje sve u okviru normale
1196 pregleda 14 komentar(a)
fontana, Podgorica, Foto: Screenshot (YouTube)
fontana, Podgorica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.07.2018. 17:30h

Živa u termometru danas je u centru Podgorice dostigla 34. podiok.

Ništa neobično za ovo doba godine ali iako subjektivni osjećaj govori da ovo ljeto nije toliko strašno, meteorolog TV Vijesti Dušan Pavićević kaže da je broj tropskih dana daleko veći nego prošle godine.

“A prošle smo kukali od vrućina. Ali zato ove godine je mnogo manje dana u kojim je temperatura prešla 35. podiok, a kamoli 40, dok se to prošle godine jako često događalo."

Ove godine je na sjeveru osjetno više kiše, dok je u ostatku zemlje sve u okviru normale.

"Od prvog maja pa do danas bilo je svega nekoliko dana da nigdje u Crnoj Gori nije bilo kiše", kaže Pavićević.

Kada je u pitanju dugoročna prognoza, Pavićević se tu oslanja na prognostički materijal Evropskog centra iz Londona, koji pokazuje da nas u naredna tri mjeseca očekuje vrijeme slično dosadašnjem.

"Ovaj naš dio Balkana će imati po njima temperaturu u okviru normale ili vrlo malo iznad normale. Što se padavina tiče imaćemo padavine u principu oko normale, a sjeverni dio čak i malo iznad normale. Ono što je interesantno da zna da će temperatura mora kako Sredozemnog tako i Jadranskog mora biti nešto iznad normale, to znači više energije u atmosferi i onda vjerovatno veću mogućnost za neke intezivnije povremeno intezivnije padavine, lokalne nepogode. To je sad znači samo pretpostavka."

Ne tako davno, pijavica u Herceg Novom napravila je velike štete. Pavićević kaže da su sa toplijim morem takve pojave uvijek moguće.

"Dakle, to je pitanje samo da li će pogoditi neko naseljeno područje kad se javi. Dešavalo se da se ona i pojavi, ali da nije primjećena."

Predviđanja za narednu sedmicu pokazuju da će se temperatura u Podgorici kretati od 30 do 35 stepeni, dok na sjeveru maksimalna neće prelaziti 25. podiok.

"Početkom avgusta temperatura će biti u porastu, ali će na sjeveru i dalje biti uslova za nestabilnosti", zaključuje Pavićević.