"Ne ostavljajte matične ćelije za sebe i djecu, nikad vam neće trebati"

Basara savjetuje ostavljanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce kao donatorstvo, da one budu transplatat za neko dijete ili odraslu osobu do 60 kilograma težine
293 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2013. 18:47h

Šta uraditi sa matičnim ćelijama, da li ih ostaviti ili ne - pitanje je na koje mnogi nemaju pravi odgovor.

Hematolog i onkolog Nadežda Basara, kaže da nema potrebe ostavljati ih.

"Posavjetovaću vas onako kako bih posvjetovala moju kćerku i moju snahu, a to je da za sebe i za svoje potomstvo ne treba da ostavljate matične ćelije, jer vam neće nikada trebati u životu. Te tzv. autologe transplatacije su u cijelom svijetu za posljednjih 30 godina urađene samo dvije", kazala je Basara.

U Crnoj Gori se matične ćelije ne doniraju u javnu banku, već se ostavljaju samo za sebe. Nakon uzimanja iz pupčane vrpce, šalju se u inostranstvo, gdje se u specijalnim uslovima čuvaju 20 godina. Naravno, ko to želi i može da plati.

Matične ćelije se decenijama upotrebljavaju u liječenju samo nekih bolesti. Ukoliko nekada zatrebaju, matične ćelije će, kaže Basara, biti moguće uzeti iz recimo kože oboljelog.

Ona savjetuje ostavljanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce kao donatorstvo, da one budu transplatat za neko dijete ili odraslu osobu do 60 kilograma težine.

"U krvi pupčane vrpce nema dovoljno matičnih ćelija da bi mogla da se transplatira odrasla osoba", objašnjava Basara.

Šta će se sve i kako moći liječiti matičnim ćelijama u budućnosti i dalje je nepoznanica.

Basara smatra da je o njihovoj upotrebi za regenerativnu medicinu suviše rano govoriti.

Nadežda Basara je porijeklom iz Crne Gore, a svjetski priznato ime u svijetu medicine stekla je u Njemačkoj. Ne samo da je jedini priznati hematolog i transplatator matičnih ćelija sa Balkana, već je i svjetski priznat onkolog. Živi i radi u Njemačkoj, a iza nje je čak 1.800 transplatacija kod pacijenata oboljelih od različitih vidova leukemije i limfoma, sa veoma visokim procentom preživljavanja.

Galerija

Bonus video: