duplo manje stanova

Projekat 1000+ stanova biće nastavljen naredne godine

O uslovima je još rano govoriti, jer slijede pregovori sa finansijerima, građevinarima i bankarima
68 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2013. 18:22h

Projekat Hiljadu plus stanova, kako saznaje TV Vijesti, biće nastavljen naredne godine.

Počeli su pregovori sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, koja je finasirala polovinu novca za prethodni projekat, a tek slijede razgovori sa našim građevinarima i bankarima. Ko će sve moći da konkuriše i po kojim uslovima, u ovom trenutku nije poznato.

Kako saznaje televizija, projekat mogao da počne sredinom naredne godine, a za očekivati je možda duplo manje stanova nego prošli put.

"Imajući u vidu činjenicu da u Crnoj Gori postoji veliko interesovanje za nastavak projekta 1000+, Ministarstvo održivog razvoja i turizma radi na pokretanju inicijative za realizaciju sličnog projekta. S obzirom na sve pripremne aktivnosti koje treba da se realizuju, mogu reći 2014., sredina 2014. godine", kazala je Radmila Lainović iz Ministarstva održivog razvoja.

Građevinarima, načelno, dobro zvuči nastavak priče 1000+, čak i onima koji nijesu učestvovali prošli put.

"Jedan tako veliki projekat u svakom slučaju jeste interesantan i to veoma za nas, ali opet sa naše strane, on zavisi od uslova", kazala je za TV Vijesti Maja Krstajić, PR građevinske kompanije.

O uslovima je još rano govoriti, jer slijede pregovori sa finansijerima, građevinarima i bankarima. U Ministarstvu poručuju građanima da će učiniti sve da obezbjede najmanje iste uslove kao prethodni put.

"Sa naše strane, mi ćemo se potruditi da to budu najpovoljniji mogući uslovi, što se tiče roka otplate, što se tiče kamatne stope, kao i u prethodnom periodu, Vlada Crne Gore će nadam se obezbjediti subvenciju kamatne stope, kao što je bilo u 1000+, koja je bila 4,9 odsto što mislim da je vrlo povoljno u ovim trenutnim uslovima", kaže Lainović.

Ono što se već sada može reći je da će stanova biti manje nego prošli put.

"U planu je realizacija sličnog projekta, ali u mnogo manjem obimu finansijskom nego prethodni projekat. Mislim da će biti tu negdje 50 odsto ukupne vrijednosti prethodnog projekta."

Na pitanje može se očekivati recimo 500 stanova, Lainović odgovara:

"Moguće je. Prethodni projekat bio je težak 50 miliona eura. Po uslovima povoljnijim od tržišnih, tada su od ukupno hiljadu, kupljena 433 stana. Građani su sami birali banku i investitora, a glavne povoljnosti bile su fiksna kamatna stopa od 4,9 odsto godišnje i period otplate od 20 godina."

Galerija

Preporučujemo za Vas