čuvanje tradicije

Spomenar Pljevljaka: Želimo da se šetnja korzom vrati u naš grad

Korzo je mjesto gdje je bilo dobro biti viđen, mjesto susreta i razmjene važnih i manje važnih informacija, ali i ljubavi
72 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2013. 19:04h

Korzo, jedan od simbola urbane kulture, kod nas polako izumire. Kako bi makar na jednu noć povratili sjaj nakadašnjoj tradiciji građani Pljevalja iz čitavog svijeta okupljeni u Facebook grupi "Spomenar Pljevljaka" prošetali su gradskim trgom.

"Želimo da se vrati naše korzo u naš grad, u ovu lijepu čaršiju, da vratimo sjaj onog što je izgubljeno", kaže Ferzata Rahić-Muharemović, jedna od članica Facebook grupe "Spomenar Pljevljaka".

Korzo je mjesto gdje je bilo dobro biti viđen, mjesto susreta i razmjene važnih i manje važnih informacija, ali i ljubavi.

"Znalo se gdje stoje muškarci, gdje čekaju dame, gdje ko stoji koja simpatija, pod kojim drvetom", dodaje Ferzata.

Za razliku od tada, interesovanja mladih su drugačija.

TV Vijesti, Boban Obradović

"Omladina ne voli korzo, oni idu u diskoteke", kaže Mersada iz Pljevalja. Njen sugrađanin Veljko Đurović dodaje:

"Izlazi se kasno, omladina izlazi uveče poslije deset, jedanaest, ostaje do pred zoru. Mislim da to nije dobro. Bolje je predveče prošetati".

A korzo je jedan od simbola urbane kulture kod nas, kažu zavičajci.

"Simbol prvih ljubavi, simbol skrivenih poruka, simbol mjesta sastanaka i dogovora, svega onoga što je bilo vezano za naš svakodnevni život koji se u večernjim satima finalizovao sa tim susretima i, kako ovdje kažu, ašikovanjima", objašnjava Goran Šljivić iz Facebook grupe "Spomenar Pljevljaka".

Ipak, zavičajci vjeruju da će korzo nastaviti da živi. Zato obećavaju novo okupljanje na pljevaljskom šetalištu i narednog ljeta.

Preporučujemo za Vas