čuvajte se komaraca

Pacijent koji je obolio od virusa Zapadnog Nila se osjeća dobro

Pacijent koji je inficiran virusom povremeno je boravio na Skadarskom jezeru, pa ljekari sumnjaju da se upravo tamo zarazio
3 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 19:58h

41-ogodišnji muškarac iz Podgorice koji je obolio od virusa Zapadnog Nila nalazi se na infektivnoj klinici i, kako je TV Vijesti potvrđeno iz Kliničkog centa, dobrog je zdravstvenog stanja i ubrzo će biti pušten na kućno liječenje.

Pacijent se žalio na glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu i osip. Simptomi su slični virusu gripa, a kod većine zaraženih se i ne primijete.

"Bolest najčešće prolazi bez simptoma, a oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku koju karakterišu povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda i osip po koži trupa leđa i stomaka", kaže Ivan Lekić, iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Crnoj Gori >>>

Važno je znati da se virus ne prenosi sa osobe na osobu, već se dobija ubodom zaraženog komarca.

"Virus Zapadnog Nila se ne prenosi dodirivanjem, ljubljenjem ili seksualnim odnosom", dodaje Lekić.

Znatno rjeđi put prenošenja je transfuzijom krvi, transplatacijom tkiva i sa majke na dijete, odnosno tokom trudnoće i dojenja.

Za zaštitu od mogućeg inficiranja virusom ljekari preporučuju izbjegavanje područja sa velikim brojem insekata kao što su šume i stajaće vode.

TV Vijesti, Majda Šabotić

Pacijent koji je inficiran virusom povremeno je boravio na Skadarskom jezeru, pa ljekari sumnjaju da se upravo tamo zarazio. Ljekari imaju i druge savjete.

"Otkrivene djelove tijela - vrat lice i šake namazati sredstvima, repelentima, koji odbijaju komarce, dok boravite na otvorenom obucite odjeću dugih rukava i nogavica, preporučljivo je da odjeća bude komotna jer komarci mogu da ubodu kroz pripijenu odjeću. Preporučuje se i korišćenje mrežica za komarce u toku spavanja. Preporučuje se da se ostane u zatvorenom prostoru u vrijeme kada su komarci najviše aktivni u zoru, sumrak i u ranim večernjim satima".

Ovaj virus je sezonskog tipa i javlja se od kraja jula do septembra. Stoga nije isključena mogućnost povećanja broja zaraženih. Specifične terapije kao ni vakcine još nema, već se primjenjuje terapija u zavisnosti od simptoma.