ocjene analitičara

Vujović: Lokalni izbori u Mojkovcu bi mogli da ujedine opoziciju

Izbori u Mojkovcu očekuju se u novembru, a u ovoj godini mogući su još na Cetinju i u Petnjici
9 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2013. 18:53h

Da li će opozicija konačno uspjeti da ujedinjena nastupi na predstojećim lokalnim izborima za sada se samo spekuliše. Dok se čekaju konkretni razgovori, i to prvo u Mojkovcu, analitičari ocjenjuju da je baš ova opština pogodna za jedan takav dogovor.

"Iz prostog razloga što gotovo kompletno podršku birači opredjeljuju partijama koje su okupljene oko Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP), pa bi samim tim eventualno njihov dogovor omogućio da ta koalicija oko sebe okupi sve opozicione birače. To bi na neki nacin moglo da im poveća sanse da pobijede na izborima, posebno ako se uzme u obzir rezultat Miodraga Lekića na posljednjim predsjedničkim izborima", ocjenjuje Zlatko Vujović iz Cemija.

U Mojkovcu je tada lider DF dobio oko 500 glasova više u odnosu na kandidata Demokratske partije socijalista (DPS). Uvjereni da opozicija ima većinu u biračkom tijelu, SNP je još prije dva mjeseca, pismom, pozvala opozicione kolege da razgovaraju o načinu izlaska na izbore.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

"Taj poziv je ponovljen i uprkos našim jasnim pozivima i inicijativi od kolega iz opozicije za sada, osim upornog odlaganja i obavještavanja da nisu spremni za razgovore, nema signala. Ne ulazeći u razloge zašto do sada iz ostalih opozicionih partija nema odgovora, očekujemo da se na našu inicijativu odgovori", kaže Aleksandar Damjanović iz SNP-a.

U Pozitivnoj, pak, imaju jasan stav opštinskog Odbora stranke – na izbore u Mojkovcu idu samostalno, ali koordinator za tu Opštinu ne isključuje razgovore sa kolegama iz opozicije.

"To je odluka koja je trenutno na snazi, i ništa nije zakovano dovijeka, za sad je tako, a da li će tako i ostati, to naravno zavisi od organa stranke. Svaki poziv svakog političkog subjekta će u našoj stranci biti vrlo ozbiljno razmotren", kazao je TV Vijesti Goran Tuponja iz Pozitivne CG.

A izvjesno, poziva će biti. Iz Demokratskog fronta ponavljaju da su za najšire objedinjavanje opozicije, ne samo u Mojkovcu. Iz njihovih redova mogu se očekivati konkretnije inicijative, ali za sve opštine u kojima se očekuju izbori. Očekujući razgovore, ali i političke promjene u Mojkovcu, opozicionari već rade na terenu. A da li ishod na lokalnim može uticati na eventualne vanredne parlamentarne - Zlatko Vujović je oprezan.

"Svakako oni će biti jedan dobar test, jedan dobar lakmus papir stavova birača po nekim pitanjima. Međutim, vidjeli smo do sada da, makar kada je riječ o Crnoj Gori, lokalni izbori nijesu donosili neku značajnu promjenu".

Izbori u Mojkovcu očekuju se u novembru, a u ovoj godini mogući su još na Cetinju i u Petnjici.

Galerija

Preporučujemo za Vas