Tri godine kasnije: Država i Deripaska opet pred sudom u Frankfurtu

Kad se priprijeti sa cijelim godišnjim budžetom, ne bi iznenadio stav, da smo dobro prošli kad smo platiti samo 130 miliona garancija
54 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 19:15h

Radnici od Vlade traže otpremnine i plate, a Rusi milijardu eura. En plus grupa najavljuje da ce arbitražni postupak pokrenuti pred sudom u Frankfurtu.

Na istoj adresi vlasnici podgoričkog KAP-a već su pokretali postupak. Iz njega se Vlada izvukla tako sto je potpisala Ugovor o poravnanju. Rusi sada tvrde da je upravo taj dokument osnov za novu tužbu.

Advokat iz Berlina, Zoran Barać, za TV Vijesti kaže da su arbitražni postupci brži i jeftiniji od redovnih sudskih procesa, a da njihova odluka ima snagu pravosnažne sudske odluke.

"Arbitražni sud može biti nadležan samo onda ako su stranke između sebe tako nešto dogovorile. U Vašem slučaju pretpostavljam da je tako nešto već dogovoreno inače ne bi arbitraža u Frankfurtu mogla biti nadležna", kaže Barać iz Advokatske kancelarije Langhof, Šaršmit & Kolege

Ne samo da je dogovoreno, nego je već i viđeno. Prije 5 godina CEAK je ovom tribunalu podnosio tužbu i tražio 300 miliona eura jer kako su tvrdili Vlada nije prikazala realno stanje prilikom prodaje KAP-a.

Ta je tužba povučena kada je potpisan Ugovor o poravnanju 2010. Kršenje upravo tog dokumenta i stari razlog falsifikovanja finansijskih izvještaja je sada motiv za tri puta skuplju tužbu.

Tadašnji ministar ekonomije, potpisnik Ugovora, danas na pozive i poruke nije odgovarao, a njegova izjava od prije 3 godine, ostaje kao opomena da ugovor zaista nije izvršen, bar ne onaj dio koji je u korist Crne Gore.

"Za slučaj da kombinat ne vraća redovno kredite onda bi to bila obaveza Vlade sa tim što bi onda preuzeli sve akcije kompanija", kazao je Branko Vujović, bivši ministar ekonomije u oktobru 2010.

Iz Arbitražnog suda u Frankfurtu su nam kratko odgovorili da još nemaju informacija o postupku protiv Crne Gore koje bi mogli objaviti.

"Što se samog postupka tiče on je utoliko drugačiji i zbog toga je interesantan za stranke u postupku jer brže se odvija, manje košta, i u takvom postupku u Njemačkoj nemate mogućnost žalbe", objašnjava Barać.

Što znači da je odluka koju donese arbitraža pravosnažna.

"Ta odluka Arbitražnog suda je obavezujuća ne samo za stranke, nego i za državne organe koji treba isto tako da je sprovedu", dodaje Barać.

A da li će Crna Gora, ukoliko zaista sud odluči da Enplusu pripada milijarda eura, moći da je sprovede drugo je poglavlje. Kad se priprijeti sa cijelim godišnjim budžetom, ne bi iznenadio stav, da smo dobro prošli kad smo platiti samo 130 miliona garancija.

Galerija

Bonus video: