Da li ste znali da na Gorici ima lisica?

Jednu lisicu je TV Vijesti snimila veoma blizu kuća na obodu brda Gorica
323 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 17:53h

Da li ste znali da na podgoričkom brdu Gorica ima lisica. Stručnjaci kažu da to nije ništa neobično i da nema razloga za paniku.

Jednu lisicu je TV Vijesti snimila veoma blizu kuća na obodu brda Gorica.

"Lisice su inače životinje koje obitavaju, znate i sami šumske životinje i one obitavaju u tim šumskim predjelima. Njihova karakteristika je da su one aktivne u sumrak, međutim lisice koje su blizu tih urbanih područja su isključivo noćne životinje, tako da to što je viđena lisica na Gorici nije uopšte neka neuobičajena pojava", kaže Mevlida Hrapović iz Veterinarske uprave-

Ljudi kažu da lisice niti su vidjeli, niti su znali da ih ima u blizini.

"Nisam, prvi put čujem."

TV Vijesti, Marko Mišić

"Ne vidim ništa neobično tu, mislim da se one spuštaju, sasvim normalno do sela, ako neku kokošku uhvate ili slično, pokupe, ponesu plijen i to je to."

"Nisam čuo, prvi put od vas čujem. Ima li šanse da se možda vukovi pojave? Pa možda i oni dođu za lisicama, vidjećemo. A neki medo? Medo je opasan", samo su neki od komentara.

A lisice nisu opasne, kažu stručnjaci. Predatori su, hrane se insektima, glodarima, voćem i šta god nađu.

"Pretpostavljam ovaj snimak koji ste vi napravili na Gorici je bio snimak zapravo lisice koja je pošla u potragu za hranom. Lisica može u potrazi za hranom da prođe u prosjeku čak deset kilometara. Valja se pomučiti da se dođe do hrane? Da, valja se pomučiti definitivno, to nije lako ni u životinjskom svijetu", kaže Hrapović.

U priči o lisicama stižu savjeti da nema razloga za strah.

"Ta pojava lisica na Gorici nije ništa strašno, niti bi trebalo da izaziva paniku kod ljudi, samim tim što su one noćne životinje. Lisice koje su zdrave, one neće prići ljudima, plaše se ljudi, bježe, njima je glavno da dođu do svoje hrane. Ukoliko naiđete na lisicu, zaobiđite je, odnosno ona će pobjeći prije vas", objašnjava Hrapović.

U Crnoj Gori žive takozvane crvene lisice. Prenosioci su zaraznih bolesti, najčešće bjesnila, ali u posljednje dvije godine u Crnoj Gori nije zabilježen niti jedan slučaj bjesnila kod divljih životinja.

Galerija

Bonus video: